Programmeur Ben Lansink heeft tijdens zijn afscheidsavond in de Kleine Komedie op 19 september de Andreaspenning ontvangen. Locoburgemeester Touria Meliani reikte de onderscheiding uit ‘vanwege zijn langdurige en bijzondere inzet voor de Open Bac, het oudste open podium van Amsterdam’. (meer…)
Burgemeester Aboutaleb heeft gisteren een blijvend eerbetoon voor actrice en zangeres Corrie van Gorp onthuld in de foyer van het oude Luxor Theater. Het originele kostuum van haar bekendste rol, Mevrouw De Bok, krijgt een vaste plek in het Rotterdamse theater.
De 75-jarige Van Gorp was onder meer jarenlang een bekend gezicht in het populaire revuegezelschap van André van Duin, dat honderden malen in het (oude) Luxor Theater te zien was. Een van de bekendste typetjes dat zij samen met Van Duin vertolkte was mevrouw De Bok, waarmee ze in 2009 nog een televisie-comeback maakte in de wekelijkse Dik Voormekaar Show.
André van Duin bedankte Van Gorp gisteren ‘voor de vele mooie jaren waarin ze zoveel samen beleefd en gelachen hebben’. Hij verexcuseerde zich voor het feit dat hij ‘zo met haar heeft gegooid’ op het podium, en overhandigde haar de sleutel van de vitrinekast waar haar Mevrouw De Bokkostuum te zien is. ‘Om te voorkomen dat je heimwee krijgt als je het nog eens wilt aantrekken.’
Burgemeester Aboutaleb roemde Van Gorp om haar Rotterdamse bijdrage aan de Nederlandse cultuur, waar hij als nieuwe Nederlander veel van leerde. In een videoboodschap roemde Joop van den Ende, die veel van de shows waar Corrie in speelde produceerde, Van Gorp om het feit dat zij de enige artiest is die met alleen maar een hoedje en een jas en een rode neus een vrouw werd waar iedere Nederlander meteen van hield.
Richard Groenendijk legde uit dat hij vorig jaar de kleedkamer met Van Gorp deelde bij de jubileumvoorstelling Defileeuw voor het 100-jarig bestaan van Luxor, waarin zij beide te gast waren. Tijdens een goed gesprek werd duidelijk hoe belangrijk Luxor voor Van Gorp is geweest en andersom. Toen hij vroeg naar haar Mevrouw De Bokkostuum, antwoordde zij ‘Oh, dat ligt gewoon nog in de fietsenberging’, aldus Richard met Rotterdams accent. Zo werd besloten dat dit Rotterdamse icoon een permanent eerbetoon verdient in het oude Luxor Theater.
Dirk Pieter Terpstra, onder andere verantwoordelijk voor de inrichting van diverse tentoonstellingen op Paleis het Loo, maakte het ontwerp voor de vitrine.
Foto: Salih Kilic