Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn, waarbij de meeste theaterinstellingen zijn aangesloten, moet stoppen met investeren in fossiele brandstoffen. Daartoe roept een groot aantal theatermakers en gezelschappen op in een openbrief aan bestuursvoorzitter Joanne Kellerman. Het fonds investeert nog steeds in bedrijven als Shell, General Electric en Palantir, zo bleek uit onderzoek van Theaterkrant.

Beste Joanne Kellermann,

Theatermakers zetten hun werkend leven in het teken van het scheppen van werelden. We tonen de wereld in al haar rauwheid, of we doen ons best om juist alternatieve vormen van samenleven te verbeelden. Velen van ons durven toe te geven dat we met ons artistieke werk hopen bij te dragen aan een betere toekomst.

Ook het Pensioenfonds Zorg en Welzijn waarvan u bestuursvoorzitter bent, en waarbij wij via de CAO Toneel en Dans aangesloten zijn, bouwt aan de toekomst. Uw keuzes doen ertoe, en wel op een heel directe manier. U, die voor ons zorgt als ons werkend leven voorbij is, heeft dagelijks een impact waarvan wij kunstenaars alleen maar kunnen dromen. Op dit moment bent u voorzitter van het grootste Nederlandse pensioenfonds dat nog in fossiele brandstoffen investeert. Naar eigen zeggen heeft u 2.6% van uw investeringsportefeuille, dat wil zeggen een kleine 7 miljard euro, geïnvesteerd in de fossiele industrie. Dat is meer dan 35 keer wat de Rijksoverheid in de podiumkunsten investeert.

Op 1 oktober stelde u in het Financieele Dagblad, in een interview samen met Corien Wortmann (bestuursvoorzitter ABP), dat uw fondsen liever aan tafel bleven met de fossiele industrie, als investeerder en ‘kritische vriend’. Nog geen maand later besloot ABP alsnog te stoppen met investeringen in fossiele brandstoffen, met als belangrijkste argument een verwijzing naar de extreem verontrustende recente rapporten van het IPCC. Dit besluit kon rekenen op lof en bijval. U liet daarentegen afgelopen vrijdag tweeëntwintig zeer bezorgde aardbewoners; vreedzame demonstranten voor een fossielvrije toekomst, arresteren in de lobby van uw kantoor.

Nu willen wij, theatermakers, festivals en podia, uw kritische vriend zijn. De lonen en ook de pensioenpremies in onze sector worden bijeengebracht gebracht door bezoekers die een kaartje kopen voor onze voorstellingen, door veelal ideële fondsen en door de Nederlandse belastingbetaler. In de uitvoering van ons werk stellen wij het publieke belang voorop. Vorige maand besloot onze regering in Glasgow te stoppen met het financieren van fossiele projecten in het buitenland. Nu bent u aan zet. Het draagvlak voor uw houding brokkelt af. Wees, na het pensioenfonds PME, Pensioenfonds Horeca, ABP en de Nederlandse overheid het volgende dominosteentje.

Wij verzoeken Pensioenfonds Zorg en Welzijn met klem: stap uit fossiele brandstoffen. Draag daadwerkelijk zorg voor ons gezamenlijke welzijn. Gun ons straks op onze oude dag een onbezwaard gemoed. En gun, met ons, de generaties na ons nog de vrijheid hun leven en werk vorm te geven in een wereld die niet verscheurd wordt door klimaatcatastrofe. Waar er in theaters gedroomd kan blijven worden, en waar die dromen in de buitenwereld door uw opvolgers gerealiseerd kunnen worden.

Met kritisch-vriendelijke groet,

Collectief Walden
BOG.
NNT / Club Guy & Roni
House of Nouws
Lips & Knobel
Nineties Productions
De Warme Winkel
Silbersee
Nicole Beutler Projects
Boogaerdt/VanderSchoot
Het Nationale Theater
Schweigman&
Het Huis Utrecht
Theater Sonnevanck
Dood Paard
Studio Dries Verhoeven
Sadettin K
Toneelgroep Oostpool
Schippers&VanGucht
Stichting Golden Palace
155
Oerol
Dansateliers
Het Zuidelijk Toneel
ISH Dance Collective
MaxTak
Danstheater AYA
De Schuur & Toneelschuur Producties
Over het IJ
Tryater
Nederlandse Bachvereniging
Maas theater en dans
’t Barre Land
Toneelgroep Jan Vos
Nederlands Theater Festival
De Kunstenbond
Frascati
Festival Cement
PS|Theater
Tall Tales Company
Orkater

illustratie Gemma Pauwels