Omdat het gezelschap meer dan alleen toneel maakt, heet Toneelgroep Oostpool vanaf vandaag Theater Oostpool. Daarbij lanceert het gezelschap een nieuwe huisstijl van ontwerper Sallali Vaverka en een nieuwe positionering. ‘Theater Oostpool schudt je wakker.’ (meer…)
‘Uiterst pijnlijk’ noemt de Raad van Toezicht van Toneelgroep Oostpool de conclusies van een tweede onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen het gezelschap. ‘Er zijn veel mensen beschadigd en dat rekenen wij onszelf aan’, schreef de Raad vandaag in een officiële reactie.
Twee weken geleden kwamen de conclusies naar buiten van een nieuw onderzoek naar Toneelgroep Oostpool. Aan de hand van 53 meldingen constateerde dat rapport een patroon van grensoverschrijdend gedrag bij de directie en een cultuur van angst waarbinnen dat gedrag kon plaatsvinden. Artistiek leider Marcus Azzini werd vooral seksueel grensoverschrijdend gedrag verweten en voormalig zakelijk leider Ruud van Meyel intimidatie, pesten en machtsmisbruik.
Ook over de Raad van Toezicht waren de onderzoekers kritisch. De Raad ‘wordt door vaste medewerkers en freelancers niet gezien als gesprekspartner waar het gaat om problemen die werden ervaren’.
De Raad van Toezicht laat vandaag weten de conclusies van het rapport volledig te onderschrijven en direct met de aanbevelingen aan de slag te gaan. Begin deze maand werd al bekend dat Azzini definitief bij het gezelschap moet vertrekken. De huidige zakelijke directeur gaat, samen met de Raad van Toezicht, de interim artistieke leiding, de personeelsvertegenwoordiging en de subsidiënten, een nieuwe invulling van de artistieke leiding onderzoeken. De interim artistieke leiding van Oostpool, die in juni 2020 werd aangesteld, heeft aangegeven in tussentijd haar rol te willen blijven vervullen.
Bij de Raad van Toezicht zelf vertrekt voorzitter Karen Verkerk. De Raad laat het aan de nieuwe nog te werven voorzitter om het besturingsmodel en de samenstelling te verbeteren.
De komende periode zal Oostpool volgens de Raad van Toezicht eveneens veel tijd besteden aan nazorg en in gesprek gaan met de mensen die bij en voor Oostpool werken en gewerkt hebben. Vice-voorzitter Rinske van Heiningen: ‘Met de huidige directie zullen we er alles aan doen om te leren van deze ingrijpende periode om met alle betrokkenen te werken aan een open, transparante en veilige werkomgeving binnen Oostpool voor alle vaste, flexibele medewerkers en stagiairs.’
Dit tweede onderzoek kwam tot stand na felle kritiek op een eerder klachtonderzoek en de afhandeling ervan door de Raad van Toezicht. Azzini mocht toen nog aanblijven.
Worstel je met een ervaring van (seksuele) intimidatie, machtsmisbruik, agressie of geweld in de sector? Neem contact op met de vertrouwenspersonen van Mores.online, het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in podiumkunsten-, televisie- en filmsector.
Walgelijk. Echt walgelijk. En stuitend dat er zoveel voor nodig is geweest.
Helemaal klaar met dit gezelschap.
De Raad van Toezicht heeft jarenlang gefaald in het houden van Toezicht. En bovendien het eerdere onderzoek onder het tapijt willen vegen. Dat zij nu niet zelf allemaal opstappen is schandalig, en belooft weinig goeds voor de toekomst waarin al hun goedbetaalde holle frasen zogenaamd verwezenlijkt zouden moeten worden. Als de rest van de organisatie dit niet inziet, of anderszins niet durft, doek dan dat hele Oostpool maar gewoon op.
Alleen Karen Verkerk? De rest van de rotte appelen blijft aan? Jammer dat deze gang van zaken niet wordt meegenomen in het al dan niet mogen toetreden tot de bis. Dan was het allang over en uit geweest met de pret. Een smet op het Nederlandse theater en een dikke vinger naar de belastingbetaler die hieraan meebetaalt.
In de Gelderlander kan men lezen dat de subsidies aan deze boevenbende gewoon verstrekt zal blijven worden. De redenering daarbij is dat het anders ten koste zal gaan van andere jonge talenten. Niemand vraagt aan de provincie of het rijk hoe het kan dat men blijkbaar geen weet had (of juist wel?) van deze zeer, zeer, zeer toxische cultuur waar die jonge talenten waarschijnlijk ook onderdeel van zijn. De overheid maakt zich er te makkelijk van af, alleen maar omdat zij weigert interesse te tonen in wat er met het geld en leven van burgers gebeurt.
Goed dat hij weggaat, maar ‘hoe’?
In de verklaring staat niet dat hij is ontslagen. Roept vragen op.
Benieuwd hoeveel mensen zich nog durven te vertonen bij een voorstelling van Oostpool. Ik niet in elk geval. Een kaartje kopen, is toch een beetje meedoen.
Jeemig wat een afschuwelijke reactie’s en vooral zo eenzijdig. Bekijken we ook iets van alle kanten of wordt er te makkelijk naar 1 kant gewezen . Werkelijk schocking om zulke lelijke dingen te zeggen, zonder alle kanten te kennen en te bekijken.
EENZIJDIG? Veelzijdig juist!
Er is een uitgebreid onderzoek gedaan door een onafhankelijke onderzoekscommissie waarin IEDEREEN zich kon melden. Niet alleen maar mensen met nare verhalen over Marcus Azzini. Er zijn mensen gehoord met alleen maar POSITIEVE VERHALEN over meneer Azzini. En toen meneer Azzini ZICHZELF ook als ‘melder’ had aangemeld, werd hij als ‘melder’ gehoord. Hoe veelzijdiger had het onderzoek moeten zijn…?
Dat maakt het nu juist zo schokkend dat de conclusies van zo’n onafhankelijk onderzoek (en waarin de negatieve meldingen tegen de positieve zijn afgewogen) zo onverminderd bikkelhard zijn: fet gaat niet om een fout tabloidartikel of ‘toxic gossip’ die tot eenzijdige beeldvorming en karaktermoord leidt, maar tot een uitgebreid onderzoek waarin alle kanten zijn meegenomen. Er zijn levens verwoest, mensen en carrières kapot gemaakt.
Als zulke betrouwbare conclusies zo hard blijven ten aanzien van Marcus Azzini, tja…dan zijn de reacties misschien ‘afschuwelijk’, maar wel ‘passend’. Dat is pijnlijk om te lezen.
Als het onderzoek te eenzijdig is geweest, valt dat Oostpool te verwijten. Er zijn alleen meldingen onderzocht. Oostpool kon beslissen tot een ‘nader feitenonderzoek’. Het middel om hun gezelschap en artistiek leider te zuiveren van ‘eenzijdige beeldvorming’. In plaats daarvan zijn Marcus Azzini en Oostpool tot een ‘overeenkomst’ gekomen…en hebben ze hiervoor zelf niet gekozen.