Ter nagedachtenis van de eerder dit jaar overleden Joop Mulder is er langs de Friese Waddenkust bij Koehool een nieuw kunstwerk geplaatst. De titel Watdataangaat refereert aan de uitspraak die Mulder vaak gebruikte. (meer…)
Oerol-oprichter Joop Mulder is op 67-jarige leeftijd overleden. Dat maakte het festival vandaag bekend. Hij was van grote betekenis voor de ontwikkeling van locatietheater en kunst in de openbare ruimte.
Joop Mulder vestigde zich in de jaren zeventig op Terschelling. In 1982 organiseerde hij het eerste Oerol Festival met een aantal bescheiden straatacts vanuit café De Stoep in Midsland, waarvan hij destijds eigenaar was. Het festival groeide onder zijn leiding uit tot een van de grootste locatietheaterfestivals van Europa, met jaarlijks zo’n 50.000 bezoekers. Dit jaar vindt de 40ste editie plaats.
In 2017 nam Mulder afscheid van Oerol, om zich volledig te kunnen richten op Sense of Place. Dat had hij zes jaar eerder ontwikkeld als een deelproject op Oerol, samen met Kees van Twist (toenmalig directeur van het Groninger Museum en voorzitter van het bestuur van Oerol) en de in 2013 overleden Jan Abrahamse (oprichter van de Waddenvereniging).
Sense of Place vertelt met cultuur-landschappelijke projecten het verhaal van de Waddenkust. Mulder verbond in het project de inwoners, autoriteiten, dorpsbelangen, natuurorganisaties, boeren en kunstenaars om het landschap en haar cultuur zichtbaar te maken voor een breder publiek.
Bij zijn afscheid van Oerol werd er een prijs voor nieuw landschaps-cultuurtalent in het leven geroepen die zijn naam draagt: de Joop Mulder Plak. Oerol laat vandaag weten Mulders bezieling, ideeën en onuitputtelijke energie te gaan missen. ‘Met zijn vasthoudendheid en eigenwijsheid roeide hij tegen de stroom in en zorgde voor een niet meer weg te denken festival en landschapskunst.’
Joop Mulder kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen, maar overleed toch onverwacht.
In memoriams in Het Parool, NRC en de Volkskrant.
Foto: Ben Bouwmeester
Ik koester de vele mooie herinneringen aan Oerol. Dank je wel Joop! Goeie reis!
Zucht. Zo’n geweldige kerel & voorvechter van kunst en natuur, liefst tegelijk. Ik heb veel keren op Oerol mogen staan of spelen (met Hollandia, Growing up in Public) en altijd gaf Joop het beslissende zetje om bv. niet IN maar VOOR de cranberryschuur te spelen, met ‘Dik, Abe, Johnny en Willem’. Ook mooi aan Joop: hoeveel grote voorstellingen er ook op dat prachteiland Terschelling speelden tijdens het festival, hij bleef altijd oog houden voor het kleine, het nieuwe, het breekbare. Toen ik in 2004 samen met Jeroen Kriek een talentvolle lichting mimers begeleidde in hun voorstelling/ rondleiding ‘Sûd achterom’ was hij zeer betrokken en niet te beroerd om met mij en Pamela wat zakken zand vol te scheppen, voor in het toneelbeeld. Sterkte aan alle nabestaanden van deze hippie in het diepst van zijn gedachten, die ooit met een papegaai op zijn schouder van India naar huis terug liep. En als dat laatste een mythe is… soit.
Deze wereld heeft dromers nodig. Dank voor alles! Goede reis.
Via http://www.memori.nl/gedenkplaats/joop-mulder kom je bij het online condoleanceregister waar je een boodschap of een herinnering kunt achterlaten.
Wil je graag een kaartje sturen naar de familie van Joop, dan kan dat naar het volgende adres:
Oerol (t.a.v. familie van Joop)
Zuid Midslandweg 4
8891 GH Midsland – Terschelling
[bron: nieuwsbrief van Oerol]