Algemeen directeur Els van der Plas vertrekt 1 november bij Nationale Opera & Ballet. Ze wordt zakelijk directeur van het museum Bonnefanten in Maastricht. Naar een opvolger wordt gezocht. (meer…)
Nationale Opera & Ballet krijgt er een kleine theaterzaal bij. De Boekmanzaal, de voormalige vergader- en presentatiezaal van de Gemeente Amsterdam, komt volledig ter beschikking van het theater en wordt vanaf maart volgend jaar verbouwd tot Studio Boekman.
De Boekmanzaal was bij het ontwerp van het Stadhuis-Muziektheater-complex in de eerste plaats bedoeld voor ontvangsten van het gemeentebestuur, maar kon toen ook al gebruikt worden voor kleine theaterproducties en concerten. Ook het NO&B programmeerde er al regelmatig voorstellingen, vooral jeugdproducties.
Nu komt de zaal, 36 jaar na de opening van het gebouw, geheel ter beschikking van NO&B dat het de komende zes maanden gaat verbouwen. Architect is Dam & Partners, die destijds ook het stadhuis- en theatercomplex ontwierp. Naast alle benodigde theatertechniek, komen er onder meer nieuwe vloeren, wanden, plafonds en publieksvoorzieningen, zoals garderobe, toiletten en horeca. Het kassagebied van NO&B wordt daarbij ook opnieuw ingericht. Er is straks plek voor 180 bezoekers.
Met de nieuwe kleine zaal wil de NO&B meer ruimte bieden aan nieuw talent, experiment en educatie. ‘We gaan hier nieuwe samenwerkingen aan en ontwikkelen met jonge makers, choreografen, schrijvers, zangers, denkers en componisten spannende projecten die verkennen wat opera en ballet vandaag de dag kunnen betekenen’, schrijft Stijn Schoonderwoerd, algemeen directeur van NO&B, over de programmering. Door een laagdrempelig aanbod hoopt hij bovendien nieuwe publieksgroepen te bereiken.
Met de nieuwe naam ‘Studio Boekman’ wil het theater de eerdere naamgever van de zaal blijven eren. De Joodse Emmanuel Boekman (1889-1940) was van 1931 tot 1940 wethouder voor Onderwijs en Kunstzaken in Amsterdam en had grote invloed op het kunstbeleid. In mei 1940 maakten hij en zijn vrouw een einde aan hun leven om vervolging door de Nazi’s te ontlopen.
Met de naam ‘Studio Boekman’ wil het theater verwijzen naar de plek in de stad: het hart van wat ooit de Joodse buurt van Amsterdam was. Bovendien was Boekmans visie dat iedereen de mogelijkheid moet krijgen om van cultuur te kunnen genieten; wat ook een van de drijfveren voor de programmering van de nieuwe kleine zaal moet worden.
De financiering voor de verbouwing is bijna rond, met financiële steun van onder meer de VandenEnde Foundation, Stichting Pieter Houbolt Fonds, Drs. Cor van Zadelhoff Fonds, Provincie Noord-Holland, Snippe Projecten B.V., Zadelhoff Cultuurfonds, Hartwig Foundation en Don Quixote Foundation. Voor een nieuwe uitschuifbare tribune van 40.000 euro lanceert Nationale Opera & Ballet vandaag een crowdfundingcampagne.
Studio Boekman gaat volgend jaar september open.
Foto: Michel Schnater – Luca Abdel-Nour in de huidige Boekmanzaal