Algemeen directeur Els van der Plas vertrekt 1 november bij Nationale Opera & Ballet. Ze wordt zakelijk directeur van het museum Bonnefanten in Maastricht. Naar een opvolger wordt gezocht. (meer…)
Nationale Opera & Ballet heeft een nieuwe educatieruimte geopend; de Odeonzaal. Bij de opening werd een raad van jonge ambassadeurs geïnstalleerd en gepleit voor een verplicht eindexamen kunst.
De Odeonzaal bevindt zich in een voormalige opslagruimte van Nationale Opera & Ballet en is opnieuw ontworpen en ingericht door architect Diederik Dam en interieurontwerper Richard Hutten. De zaal is geschikt voor educatieve activiteiten, maar ook voor recitals, openbare repetities en workshops.
Bij de opening benoemden Freek en Hella de Jonge de raad van jonge ambassadeurs, ook wel ‘Spektakelaars’. De elf jongeren in de raad mogen opera- en balletvoorstellingen bezoeken, repetities bijwonen en zelf projecten opzetten en uitvoeren. Nationale Opera & Ballet wil hiermee een wederzijdse betrokkenheid en uitwisseling van ideeën bewerkstelligen.
Algemeen directeur Els van der Plas pleitte in haar openingsspeech voor het verplicht stellen van kunst als examenvak op de middelbare school. ‘Cultureel erfgoed tekent ons bestaan, letterlijk en figuurlijk. Kunst is de spiegel van onze samenleving en de vinger aan de pols van de ontwikkelingen die gaan komen. En die toekomst begint al vroeg.’
Foto: Michel Schnater
Goed initiatief! hoe meer kunsteducatie hoe beter.
Wel is het zo dat Kunst al een examenvak voor de middelbare school is. Het vak is opgebouwd uit kunstgeschiedenis met verder een keuze voor beeldend of muziek.
Op deze plek zou ik juist graag willen pleiten voor ckv voor het basisonderwijs. Op die manier wordt kunst (in al zijn vormen) niet meer een tussendoortje in de vorm van workshop op vrijdagmiddag, maar echt een vak. Koppel het dan ook aan de vele fantastische jeugdpodiumkunstinstellingen die er zijn en die expertise hebben.