Nationale Opera & Ballet is vanmiddag de verkoop van een gelimiteerde serie handgemaakte mondkapjes gestart. De coupeurs en coupeuses van het kostuumatelier maakten ze van reststoffen van kostuums uit eerdere operaproducties. De opbrengt van de 1000 verkrijgbare mondkapjes gaat naar het gezelschap. (meer…)
Nationale Opera & Ballet start deze maand een carpool-pilot. Op de website van het theater staat een widget die bezoekers koppelt om samen naar het theater te rijden. Op deze manier hoopt het grootste opera- en balletgezelschap van Nederland zijn CO2-uitstoot te verminderen.
Het theater rekende uit dat 22 procent van zijn totale CO2-uitstoot momenteel uit publieksreizen bestaat, dus vervoer van de bezoekers van en naar het theater. Met het aanbieden van de carpool-widget wil de Nationale Opera & Ballet de bezoeker stimuleren om op een duurzamere manier naar het theater te komen.
De pilot loopt tot het einde van het theaterseizoen (juni 2024). Daarna zal Nationale Opera & Ballet berekenen hoeveel CO2 door carpoolen is bespaard. Dit gebeurt door onder andere de plaats van vertrek, het aantal gereden kilometers en reistijd te analyseren.
Het theater koos voor de widget Slinger, die al gebruikt wordt bij festivals en sportevenementen waar 60 tot 85 procent van de CO2 -emissie wordt veroorzaakt door transport, terwijl de stoelen in de auto’s van bezoekers van deze evenementen vaak slechts voor 50 procent zijn gevuld.
Via Slinger kunnen nu ook bezoekers van opera of ballet hun rit aanbieden. Via e-mail komen ze met elkaar in contact en maken ze onderling afspraken, bijvoorbeeld over het delen van brandstofkosten of een handige plek om af te spreken. ‘Omdat bezoekers een passie delen en samen op weg gaan naar een mooie avond uit’, maakt dit samen rijden met Slinger volgens het theater leuker dan de gemiddelde carpool.
Nationale Opera & Ballet brengt dit initiatief als eerste theater in Nederland naar de podiumkunsten. Het theater bevindt zich in het centrum van Amsterdam, maar trekt met de voorstellingen een landelijk bezoek. Van de circa 235.000 bezoekers per jaar, komt 28 procent met de auto naar het theater blijkt uit de cijfers van 2019.
Momenteel loopt bij het theater ook een pilot rond de voorstelling The Shell Trial, waarbij de duurzaamheid van het hele maakproces onderzocht wordt, van de reisbewegingen van de cast tot de verf op het decors.
Foto: Clärchen and Matthias Baus – Der Rosenkavalier van Nationale Opera & Ballet