De elfde editie van internationaal theaterfestival Brandhaarden heeft als thema Female Voices. Zes vrouwelijke makers presenteren voorstellingen die de westerse canon en stereotypering van vrouwen in het theater bevragen. Het festival vindt plaats van 22 februari tot 4 maart 2023 in beide zalen van Internationaal Theater Amsterdam. (meer…)
57 procent van de afdelingshoofden Programmering in de Nederlandse theaters is vrouw. In de gehele culturele sector is dat 34 procent. Dat blijkt uit de cijfers die EM-Cultuur vandaag publiceert.
EM-Cultuur beheert en actualiseert ieder jaar een adressenbestand met onder meer de contactpersonen van 480 Nederlandse theaters en concertgebouwen. De database is uitgebreider dan die van bijvoorbeeld de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), omdat de theaters geen lid hoeven te zijn. De organisatie belt de instellingen zelf op.
Uit de database zijn interessante conclusies te trekken. De bereikte 480 theaters hebben samen bijvoorbeeld 684 zalen, waarvan 285 kleine (kleiner dan 200), 211 midden (tussen 200 en 500) en 188 grote (groter dan 500). Amsterdam is de stad met veruit de meeste accommodaties voor theater en klassieke muziek (64, uitgezonderd de popzalen), gevolgd door Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Groningen.
De provincies met de minste theaters zijn volgens de database Drenthe, Flevoland en Friesland. De meeste theaters liggen in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant.
Voor het eerst keek het bedrijf ook naar de man/vouw verdeling in de sector. Bij de directie bijkt 67 procent man, maar de meeste afdelingshoofden programmering (57 procent) en marketing/communicatie (76 procent) zijn vrouw. De opgegeven contactpersoon techniek is in 97 procent van de gevallen man.
Het volledige Podiumoverzicht is hier te bekijken.
Foto: Theatermedewerkers op Congres Podiumkunsten 2017