Meerdere bezoekers van de Stuttgart State Opera in Duitsland zijn vorige week onwel geworden bij de opera Sancta van Florentina Holzinger. Het stuk bevat onder meer live-piercing, expliciete seksscènes en grote hoeveelheden nepbloed en echt bloed. Volgens The Guardian kregen in totaal achttien toeschouwers medische hulp. Dat gebeurde voornamelijk door theatermedewerkers ter plaatse, maar in drie gevallen is er ook een arts ingeschakeld.

De Oostenrijkse Holzinger, die studeerde aan de SNDO in Amsterdam en wier werk ook veelvuldig in Nederland te zien is, staat bekend om haar controversiële en radicale performances. In eerder werk werd onder meer op het podium gemasturbeerd en getatoeëerd en kwam live actionpainting met bloed en uitwerpselen voor.

Sancta is Holzingers eerste opera en ging eind mei in première in de Duitse stad Schwerin. Het is gebaseerd op de omstreden eenakter Sancta Susanna van Paul Hindemith uit 1921, over een jonge non die de relatie tussen religie en erotiek onderzoekt. Holzingers versie kreeg eerder in Wenen ook al kritiek van Oostenrijkse bisschoppen. Volgens The Guardian liet Holzinger in de voorstelling naakte nonnen rolschaatsen op een beweegbare halfpipe, was er een een muur van gekruisigde naakte lichamen en een lesbische priester die de mis opdroeg.

Scène uit The Years, foto: Ali Wright

The Years
Afgelopen zomer werden er ook al meerdere bezoekers van het Almeida Theatre in Londen onwel, na het zien van een expliciete verbeelding van een abortus in The Years, de Britse remake van het bejubelde De jaren. Regisseur Eline Arbo maakte die voorstelling oorspronkelijk in 2022 bij Het Nationale Theater.

Ook hier Nederland moest de voorstelling al diverse malen worden onderbroken omdat toeschouwers onwel werden of de zaal vroegtijdig verlieten vanwege de abortusscène. De jaren is dit najaar opnieuw in Nederland te zien, ditmaal in coproductie met Internationaal Theater Amsterdam.

Bij zowel de Nederlandse als de Engelse versie van De jaren werden toeschouwers vooraf expliciet op mogelijke triggers gewezen, onder meer via de website en met servicemails. Sancta heeft een leeftijdsbegrenzing vanaf 18 jaar en is voorzien van een uitgebreide lijst van trigger warnings, waaronder expliciete seksuele handelingen en seksueel geweld.

Foto Sancta (boven): Nicole Marianna Wytyczak