‘Het is aan Jou, Het is aan Mij, Het is aan Ons, Het is Aan’, was de leuze van Theater Aan Zee 2019. Daarmee duidden gastcurator van dienst Lucas De Man en ‘zijn’ Stichting Nieuwe Helden het thema van deze editie aan: betrokkenheid. Van kunstenaars, van publiek, bedrijven en verenigingen, van inwoners van Oostende én ook van de media. (meer…)
Theatermaker, presentator en conceptontwikkelaar Lucas De Man wordt volgend jaar gastcurator van Theater Aan Zee. Voor de volgende editie van het tiendaags theater- en muziekfestival in de Belgische badstad Oostende kiest hij als thema Betrokkenheid. ‘Ik wil mensen oproepen om na te denken over hun plek in de wereld’, zegt hij in de ‘TAZette’ van het festival.
De Man (Roeselare, 1982) woont afwisselend in Nederland en België. Hij heeft de voorbije jaren een intensieve band met Theater Aan Zee opgebouwd. In 2007, tijdens zijn studies aan de regieopleiding in Amsterdam, viel hij op TAZ in de prijzen met de voorstelling Cassius. Sindsdien was hij acht keer te gast: zes keer met een voorstelling of installatie, een keer als jurylid en een keer als mentor voor de jonge theatermakers.
Bij de voorbereidingen voor het festival van 2019 wil hij focussen op ‘betrokkenheid op verschillende niveaus, zowel persoonlijk als theoretisch en rationeel; nadenken over hoe je een publiek betrekt, maar ook over de grote vraagstukken, zoals hoop en ongelijkheid.’ Tegelijk moet het gaan over hoe het kunstenveld de samenleving betrekt. ‘We moeten nadenken hoe we iedereen, ook de bedrijfswereld en de media, betrekken bij wat we doen. Omdat wat we doen belangrijk is.’
Een idee is om vijf ‘avonden van de hoop’ te organiseren, in samenwerking met vijf grote kunstenorganisaties en ook minder gebruikelijke partners. Hij wil iets doen rond de beeldvorming rond armoede en op zoek gaan naar de democratie van de toekomst aan de hand van een journalistiek project. ‘Zo brengen we niet enkel theater, maar ook en vooral dialoog.’
Foto: Phile Deprez