Hendrik Ibsen schreef zijn toneelstuk al een 140 jaar geleden, en ik trap open deuren in als ik schrijf dat het nog altijd actueel is, zoals de meeste stukken van Ibsen qua inhoud en thematiek nog altijd modern aandoen. Corruptie, politiek gekonkel, onderdrukking, hypocrisie, sociaal onrecht, gesjoemel, het is van alle tijden. (meer…)
Joep en Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten van toneelgroep Het Volk zijn zondag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De acteurs kregen de bijbehorende lintjes van de Haarlemse burgemeester Jos Wienen, na afloop van een feestelijke bijeenkomst in de Haarlemse Stadsschouwburg ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de toneelgroep.
De voorbije veertig jaar hebben Wigbolt Kruijver, Joep Kruijver en Bert Bunschoten samen met veel zelf geschreven voorstellingen een eigen genre ontwikkeld: literair volkstoneel. Een thema dat steeds weer terugkeert is het mannelijk onvermogen.
In 1976 richtten Bert Bunschoten en Wigbolt Kruijver samen hun toneelgezelschap op. Ze wilden toegankelijk en herkenbaar theater maken met een liefderijke aandacht voor de Nederlandse taal. In 1989 kwam Joep Kruijver het gezelschap versterken en begon de groep met het schrijven van eigen stukken. De naam Het Volk werd gekozen vanwege de vele voorstellingen die het speelde van Brand in de Jongejan, een volksdrama uit 1901 van Herman Heijermans.
Het Volk viel eerder in de prijzen. In 1992 ontving de toneelgroep de Prosceniumprijs – voor de producties Toblerone en Het Laatste Kievitsei – en een jaar later de Noord-Hollandse theatertrofee. Bij het 25-jarig bestaan in 2001 kreeg Het Volk de erepenning van de stad Haarlem. Eerder dit jaar ontving het gezelschap de oeuvreprijs in het kader van de uitreiking van de Haarlemse Olifant.
Joep is inmiddels met pensioen, maar Het Volk bestaat nog steeds. Eind oktober gaat Veteranen in première, hun 37e voorstelling.