Het onderzoek door Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten (SSVP) naar het werkklimaat binnen Likeminds is afgerond. Het productiehuis liet het aanvullend onderzoek uitvoeren na een publicatie van NRC, waarin een groep (ex-)medewerkers directeur Jarrod Francisco beschuldigden van grensoverschrijdend gedrag. De Raad van Toezicht van Likeminds biedt de melders en respondenten geen inzage in het onderzoeksrapport. ‘We zijn verbijsterd.’ (meer…)
Likeminds laat Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten een aanvullend onderzoek uitvoeren naar het werkklimaat binnen het gezelschap. Op de website van Likeminds roept de Raad van Toezicht ‘iedereen die een ervaring wil delen’ op om zich te melden.
Na signalen van (vertrekkende) medewerkers, liet de Raad van Toezicht al eerder een onderzoek uitvoeren naar het sociale werkklimaat binnen het gezelschap. De resultaten van dat onderzoek, uitgevoerd door Bureau Bezemer & Schubad, bleken echter te mild na een publicatie in NRC begin september, waarin (oud)-medewerkers en makers de algemeen directeur beschuldigden van langdurig grensoverschrijdend gedrag. De krant sprak ook 9 kritische oud-medewerkers die in eerste instantie niet geïnformeerd waren over het onderzoek. Vier van hen kwamen volgens NRC pas op de lijst met te interviewen medewerkers te staan nadat ze protest hadden aangetekend.
De Raad van Toezicht zegt nu te ‘willen faciliteren dat iedereen die zich wil laten horen daar de gelegenheid voor krijgt’ en legt daarvoor een aanvullend onderzoek neer bij de Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten. Deze Stichting werd in maart 2022 opgericht om de leden van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) te ondersteunen bij meldingen van ongewenst gedrag op de werkvloer. De Raad belooft binnenkort nader bericht over de opzet en de start van het onderzoek. Het zal in ieder geval mogelijk zijn om anoniem te melden.
Als gevolg van de publicatie in NRC werd de algemeen directeur van Likeminds een dag later op non-actief gesteld en trad de toezichthoudend voorzitter af. Midden oktober werd Vroukje Boenk benoemd tot interim-voorzitter van de Raad van Toezicht. Nicolien Luttels, voormalig zakelijk leider van Orkater, kwam ad interim in de directie ter ondersteuning van de zakelijk directeur.
De Raad laat ook weten dat er ‘organisatiebreed een intensief traject gevolgd wordt om de sociale veiligheid te bevorderen en te borgen’. Rond thema’s als ‘feedback geven en krijgen’, ‘pesten’ en omgangsvormen zijn en worden trainingssessies en doorlopende gesprekken georganiseerd. Daarnaast benadrukt de Raad dat er ook al naar aanleiding van het eerste onderzoek van Bureau Bezemer & Schubad stappen waren gezet, zoals een duidelijkere positionering van de externe vertrouwenspersoon, de benoeming van een zakelijk directeur zodat er een tweehoofdige directie ontstond en externe begeleiding van de beklaagde directeur/bestuurder.
Financiën en governance
Naast het grensoverschrijdend gedrag van de directeur schreef NRC afgelopen september ook over ‘grote gebreken’ in de financiële huishouding en verslaglegging van Likeminds. Daar zaten volgens de Raad van Toezicht een aantal feitelijke onjuistheden bij. Likeminds ontving in 2022 geen € 1,4 miljoen structurele subsidie, maar 1.221.144 euro, de medewerker internationale samenwerking en programmering werkt naast 0, 2 FTE voor Likeminds 0,8 FTE voor de HKU (en niet voor 1,0 FTE) en de suggestie dat de algemeen directeur een hoger salaris verdiende dan is opgenomen in de WNT-verantwoording zou gebaseerd zijn op onjuiste aannames. NRC gaat in zijn laatste publicatie niet in op deze opmerkingen.
Foto: Hedayatullah Amid
Wat heeft het ontzettend lang geduurd om een behoorlijk vaag statement de publiceren. Je zou hopen op een uitgesproken visie op oa wat is een gezonde werkomgeving die past bij de signatuur van de organisatie, welke omgangsvormen worden afgekeurd, wat de RvT vindt van het gegeven dat een directeur regelmatig relaties heeft met werknemers?
Ik mis ook toelichting op wie er verantwoordelijk is. Een werkvloer die zo langdurig ongezond is geweest kan toch niet enkel worden afgeschreven op een voorzitter en een directeur. Wellicht hadden zij de meeste invloed of schuld. Maar waarom word er niks gezegd over de positie van de andere leidinggevende en de rest van de RvT, ook daar ging het artikel over toch? Iedereen heeft dit systeem toch in stand gehouden? Ik hoop voor alle betrokkenen dat daar intern wel transparantie over is.
De gedupeerde mogen niet echt op veel steun rekenen uit dit statement, pijnlijk om te lezen. De RvT biedt geen enkele vorm van zelf-reflectie… Het is geschreven alsof zij buitenstaanders zijn die de situatie betreuren, in plaats van de daadwerkelijke eindverantwoordelijke.
Maar na klachten, een onderzoek en een krantenartikel, verlangt de RvT toch nog een onderzoek voordat er meer dan algemene acties overwogen kan worden. Oftewel: ”herleef je traumas nog een keer, dan vertellen we je achteraf wat we doen met die input… vertrouw ons daar gewoon maar mee”
De rectificatie op de governance is relevant, maar het is niet helemaal volledig/ transparant. De voorzitter kan dan wel 2015 aangetreden zijn voor eerste RvT termijn, daarvoor had hij er toch ook al twee termijnen als bestuurder op zitten? Wellicht valt dat binnen de code, maar ideaal is het niet. Niet zo gunstig in deze situatie om onvolledig te zijn in een rectificatie, het komt misleidend over.
Sterkte ermee!
Rake woorden van Stijn!
Zoveel zaken uit het artikel blijven onbeantwoord, en dat na twee maanden!
Lekker de olifant in de kamer laten staan!
Excuses, of iets van sterkte in deze zware tijden, dat kan er niet van af… dan voel je je knap lullig als melder, als dit het antwoord is.
Veel succes met het onderzoek! Komt over als wantrouwen ten opzichte van alle verhalen uit het artikel… gelukkig is de financiële rectificatie op orde gebracht ;) maar dat was niet de rede van de non-actief stelling toch?
Gelukkig heeft de wegkijker die er naast stond een promotie gehad! Good governance!
Hier is heel lang over nagedacht. Duur extern advies. Veel vergaderd. En toch… wat een bijsmaak krijg ik hier van. Tijdrekken levert ergens volgend jaar een voorspelbare conclusie op. Iets met grote bezems en een brandschoon eigen straatje.
Er is wel meer misleidend aan dit statement.
Makers bij Likeminds hebben enkel de twee statements van de RVT ontvangen. Waar de zin ‘In vervolg op onze eerdere oproep aan mensen om zich te melden […]’ naar verwijst is mij niet helemaal duidelijk. Ook vanuit de kern organisatie/ kantoor is nauwelijks contact met makers. Dus zelfs na deze noodkreet in NRC, blijft het gevoel van ‘aan je lot overgelaten worden’ gevoed worden en de afhankelijkheidspositie wordt wederom benadrukt.
De eerste drie punten onder het kopje ‘borging sociale veiligheid’ bereiken ook de makers niet.
Dus ‘[..]wordt organisatiebreed een intensief traject gevolgd om de sociale veiligheid te bevorderen en te borgen’ is behoorlijk relatief. Ik had gehoopt dat aandacht voor makers in deze situatie evenveel prioriteit zou hebben, al helemaal in een (BIS) ontwikkelinginstelling
Ter aanvulling op bovenstaande ervaringen kan ik melden dat ook ik als oud-medewerker nog nooit ben benaderd via mail, voor een gesprek of onderzoek. Het eerste onderzoeksbureau valt daarin ook veel te verwijten. Als ik nog bij Likeminds had gewerkt zou ik ze suen…
Deze reactie en gebrek aan nazorg (lees: niets) voelt voor mij alsof ze nog steeds hun kop in het zand steken en rookgordijnen optrekken. Inderdaad kunnen gedupeerde (financieel, relationeel) niet echt op steun of interesse rekenen. Wat genegenheid, zelfreflectie of nieuwsgierigheid naar ieders ervaringen had ze gesierd.
Ik heb een aantal jaren geleden voor deze club gewerkt, als freelance technicus. Het was een mooie voorstelling en de acteur was weergaloos; maar dit is de enige keer geweest dat ik ben gestopt tijdens een tour.
Mijn collega-technici begrepen het gelukkig, en kon het financieel ook aan vandaar dat ik het deed. Maar ging tegen alles in waar ik zelf voor sta. Maar de sfeer was zo slecht, het werk zoveel meer en ook nog zo slecht betaald, dat ik wel moest.
Heb het tegen die directeur gezegd destijds waarom ik weg ging, en hem gewaarschuwd dat wij technici dit echt wel delen met elkaar.
Kon hem duidelijk niks schelen, daarom waarschuw ik alle collega’s sindsdien om niet voor ze te werken. Vreselijke club, gewoon sluiten die handel.
Vanaf deze week worden (oud)medewerkers uitgenodigd om contact te zoeken met Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten die de NAPK-klachtencommissie een ‘signaal-onderzoek’ laat verrichten naar ervaringen op het gebied van sociale veiligheid bij Likeminds.
Zij zorgen voor volledige vertrouwelijkheid en anonimiteit indien gewenst. Contact kan worden opgenomen met Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten via
klachtencommissie@socialeveiligheidpodiumkunsten.nl. Alle reacties worden zeer op prijs gesteld. Je kunt je tot 31 december 2023 melden bij de onderzoekscommissie.