De Kunstenbond, de vakbond voor werkenden in de creatieve sector, klaagt de Nederlandse overheid aan vanwege het beleid rondom coronasteun voor zzp’ers in de cultuursector. Al in juli sommeerde de bond de staat tot compensatie, maar na een afwijzing van verantwoordelijkheid vanuit de vier betrokken ministeries, stapt De Kunstenbond nu toch naar de rechter.
Naar aanleiding van de coronacrisis is het meldpunt voor unfaire praktijken in de kunstsector heropent. De Kunstenbond en haar partners in de Creatieve Coalitie willen niet dat de rekening van de coronacrisis bij de werkenden in de sector komt te liggen. Juist in tijden van crisis is de Fair Practice Code belangrijk, stelt de belangenvereniging.
De Fair Practice Code werd begin dit jaar ingevoerd, maar wordt door de maatregelen naar aanleiding van de corona-uitbraak meteen danig op de proef gesteld. De Kunstenbond signaleert, ondanks een hoop onderlinge coulance in de sector, dat zzp’ers, tijdelijke werknemers en flexkrachten zonder faire behandeling aan de kant worden geschoven. De organisatie noemt de tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers die de overheid ter beschikking heeft gesteld (Tozo) ‘geen geldige reden voor opdrachtgevers om verantwoordelijkheden te ontlopen’.
Volgens de bond worden ondernemers en instellingen, bijvoorbeeld door het wegvallen van subsidiecriteria of de oproep Bewaar Je Ticket, deels gecompenseerd voor hun verliezen. ‘Dit creëert ruimte voor instellingen, werkgevers, opdrachtgevers om solidair te zijn met diegenen die voor hun werken’, volgens de vakbond. De organisatie benadrukt bovendien dat de gedragscode over meer gaat dan alleen geld: ‘Het gaat ook om duurzaamheid, transparantie, solidariteit en vertrouwen.’