‘Waarom ben ik geboren, als het niet voor altijd is?’ vraagt de koning zich met veel gevoel voor drama af. Hij heeft even daarvoor zacht gezegd slecht nieuws gekregen: namelijk dat hij aan het eind van de voorstelling dood is. Een half uur, meer heeft hij dus niet, om zich te verzoenen met een haast onverzoenbaar lot. (meer…)
Koning Willem-Alexander heeft in een gesprek met verschillende festivalorganisaties gisteren zijn waardering uitgesproken voor de festivals in Nederland. Online sprak hij met de directeuren van De Parade, Oerol, Wonderfeel, Holland Festival en MOJO Concerts over de moeilijke situatie die voor de festivals is ontstaan vanwege de coronacrisis.
De koning sprak met de directeuren over de onmisbaarheid van festivals in het Nederlandse cultuurlandschap, als een noodzakelijke verbinding tussen mensen en een inspiratiebron voor makers en publiek. De koning sprak daarbij zijn zorgen uit over alle mensen die nu zonder werk zitten, en hoopte op een voorspoedige ontwikkeling zodat samenkomsten weer mogelijk zijn. Hij ervaart het als positief dat festivals nu nieuwe wegen bewandelen en dat nieuwe vormen worden onderzocht die in de toekomst zeker ook bruikbaar zijn.
De Verenigde Podiumkunstenfestivals (een informeel samenwerkingsverband van meer dan 50 landelijke festivals) is erg blij dat de koning het initiatief heeft genomen om de zwaar getroffen sector een hart onder de riem te steken. ‘De sector wil volle kracht vooruit, maar dat is begrijpelijkerwijs heel ingewikkeld of in enkele gevallen onmogelijk in een 1,5 meter samenleving.’ De minister gaf aan dat grote festivals pas weer kunnen plaatsvinden als er een vaccin is.
De festivals hopen dat ook deze koninklijke belangstelling voor festivals bijdraagt aan de totstandkoming van een ‘ambitieus landelijk reddingsplan’ voor de festivals zolang deze crisis voortduurt. ‘Het belang van wat er in de afgelopen decennia door de festivals overal in het land is opgebouwd, is te groot om deze sector te laten verdampen.’
Foto: Anna van Kooij