Omdat het gezelschap meer dan alleen toneel maakt, heet Toneelgroep Oostpool vanaf vandaag Theater Oostpool. Daarbij lanceert het gezelschap een nieuwe huisstijl van ontwerper Sallali Vaverka en een nieuwe positionering. ‘Theater Oostpool schudt je wakker.’ (meer…)
De klacht op het omstreden affiche van de voorstelling De Lankmoedigen door Toneelgroep Oostpool is afgewezen door de Reclame Code Commissie. Het beeld met een bont en blauw geslagen transgender gaat de grenzen van het toelaatbare niet te buiten.
Naar aanleiding van een posterronde in Arnhem, diende een voorbijganger in oktober een klacht in bij de Reclame Code Commissie. Ze maakte bezwaar omdat het affiche in haar ogen de aandacht wil trekken met een extreme vorm van geweld. De verwondingen op het affiche zijn volgens haar levensecht, waardoor het angst opwekt bij met name jonge kinderen en mensen die in hun eigen leven te maken hebben met (huiselijk) geweld.
Toneelgroep Oostpool liet weten dat ze met het beeld geen geweld laat zien, maar de gevolgen daarvan. ‘De transgender vrouw is de centrale figuur in een voorstelling die geweld aan de kaak stelt tegen mensen die afwijken van dat wat als de norm wordt beschouwd. Het is zeker de bedoeling van het gezelschap om een debat los te maken, echter zonder mensen onnodig te kwetsen.’
Op 10 november nam de Commissie de aanklacht in behandeling en op 5 december volgde de uitspraak, die in het voordeel van Toneelgroep Oostpool is uitgevallen. Volgens de Commissie maakt het affiche voldoende duidelijk dat het een toneelvoorstelling betreft en dat de verwondingen gegrimeerd zijn. De afbeelding roept niet op tot mishandeling van vrouwen en verheerlijkt geweld niet. De Commissie wijst hiermee de klacht af.
De partij die in het ongelijk is gesteld heeft de mogelijkheid beroep aan te tekenen tegen deze uitspraak bij het College van Beroep.