Kim Christiaansen wordt vanaf 5 augustus de nieuwe zakelijk directeur van Theaterproductiehuis Zeeland, voorheen bekend als Zeelandia. Ze gaat met artistiek directeur An Hackselmans een tweekoppige directie vormen. Samen vervangen ze directeur-bestuurder Silvie Dees, die afgelopen mei afscheid nam.

‘Kim brengt een strijdvaardige combinatie van lokale betrokkenheid en landelijke expertise’, schrijft Leny Poppe – de Looff, voorzitter van de Raad van Toezicht van TPZ. Christiaansen groeide op in Middelburg en studeerde Communicatie aan de Hogeschool Zeeland. Daarna volgde ze Media en Journalistiek met de master Media en Cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Na haar studies werkte Christiaansen onder meer bij Museum Boijmans Van Beuningen en de Rotterdamse Schouwburg. In het managementteam van Theater Rotterdam was ze verantwoordelijk voor Development, Events en Hospitality. Daarnaast deed ze bestuurlijke ervaring op bij URLAND en De Warme Winkel.

Artistiek directeur Hackselmans kijkt uit naar hun samenwerking. ‘Al in de eerste gesprekken was het gelijk duidelijk: met haar zakelijke expertise, tonnen ervaring, gedrevenheid en Zeeuwse flair is Kim dé uitgelezen persoon om het productiehuis zakelijk te leiden. We delen een voorliefde voor de podiumkunsten en voelen beiden een urgentie om de verhalenrijkdom van Zeeland te delen met een groot en breed publiek.’ Christiaansen: ‘TPZ werkt met inspirerende makers en Zeeland is bij uitstek een regio die rijk is aan verhalen die het verdienen om een breed publiek te bereiken. Met deze nieuwe uitdaging verbind ik mijn culturele hart aan mijn liefde voor Zeeland.’

Christiaansen treedt aan in een financieel uitdagende periode voor het theaterproductiehuis. Begin juli werd bekend dat het vanaf 2025 zijn structurele rijkssubsidie verliest. Voor de periode 2025 – 2029 had het huis 845.000 euro per jaar gevraagd bij het Fonds Podiumkunsten. Dat verzoek is volledig afgewezen.

Foto: Maiten de Schepper