Zonlicht schijnt het bijna lege klaslokaal van Mees Kees binnen. De meester en Tobias zitten beiden aan een tafeltje en zingen over hun overleden vaders. ‘Ik mis je al mijn dagen. Er is zo weinig dat ik jou nog vragen wil. Dus ik stel gewoon mijn vragen, ook al blijft het daarna stil.’ (meer…)
Acteur, filmregisseur en scenarioschrijver Kees Brusse is op 88-jarige leeftijd overleden. Brusse speelde in tientallen films en televisieseries, zoals Ciske de rat (1955), Kleren maken de man (1957), ’t Schaep met de 5 pooten (1969) en Mensen zoals jij en ik (1981). Brusse werd een bekende Nederlander door deelname aan televisiespelshows zoals Wie van de drie, waarvoor hij van 1971 tot 1983 panellid was met Albert Mol, Martine Bijl en Sonja Barend. Later speelde hij vooral in reclamespotjes.
Kees Brusse, geboren in Rotterdam in 1925, wist al jong dat hij acteur wilde worden. Hij had al als elfjarige zijn eerste filmrol, in de film Merijntje Gijzens’ jeugd van Kurt Gerron. Op het toneel debuteerde hij als zestienjarige, in de rol van Pietje Puck in het toneelstuk Boefje van het Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam.
Na een mislukte poging om op de toneelschool te komen, kwam hij als volontair terecht bij het gezelschap van Cor van der Lugt in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef hij toneelspelen. Vanaf 1945 werkte Brusse in het cabaret van Wim Sonneveld.
Brusse bouwde langzaam een naam op voor zichzelf, tot hij in 1950 de hoofdrol kreeg in De dijk is dicht van Anton Koolhaas. In dat decennium werden in totaal elf Nederlandse speelfilms gemaakt, Brusse speelde in vier daarvan de hoofdrol, waardoor hij de nationale filmster werd van zijn tijd. Brusse stond bekend om zijn natuurlijke manier van acteren, met kleine gebaren en een rustige maar indringende mimiek.
Toen de televisie opkwam, combineerde Brusse toneel met studiowerk. Vanaf de jaren zestig was hij steeds vaker op tv en in films te zien, onder meer met hoofdrollen in Pension Hommeles en Mensen zoals jij en ik. Voor die laatste serie, waarvoor hij onder meer in de huid van een taxichauffeur, een oplichter en een clown kroop, won hij de Televizierring.
Brusse regisseerde daarnaast films en documentaires, onder meer over seksualiteit, over ouderdom en over Wim Sonneveld. Hij was bovendien een van de eerste acteurs die geregeld in reclamespotjes speelde van onder meer Zwitserleven en Shell.
In 1987 werd Kees Brusse benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2004 had hij nog een tv-rol, in de serie De erfenis (RTL4), waar hij de rol speelde van de overleden Andres Heydecoper wiens kinderen zijn erfenis moeten verdelen.
Brusse leefde de afgelopen jaren in Australië, maar kwam in januari van dit jaar terug naar Nederland, waar hij in het Rosa Spier Huis in Laren ging wonen, een verzorgingstehuis voor kunstenaars.
Als Kees in 1925 geboren is, was ie nu toch 99 jaar geworden ?
@Betsy. Ja klopt, we kunnen bijna zijn honderdste geboortedag vieren.