In het Maarten Maartens Huis in Doorn is een nieuwe opleiding voor ervaren zakelijk leiders in de podiumkunsten gestart. In de zogenoemde ‘Maarten Maartens Leergang’ kunnen mid-career professionals uit culturele organisaties zich gedurende vijftien maanden verder verdiepen in hun vak. (meer…)
De briefschrijvers signaleren ‘een gebrek aan aandacht, ruimte en maatwerk voor talentontwikkeling van zakelijk leiders en creative producers‘ in het huidige bestel en voorspellen daarmee op korte termijn een groot tekort aan relevante en brede ervaring.
Volgens de zakelijk leiders worden hun artistieke partners opgenomen in talentontwikkelingstrajecten bij gezelschappen en productiehuizen, maar zijn er ‘nog maar weinig trajecten voor creative producers/zakelijk leiders om zich ook te ontwikkelen, laat staan waarin zij centraal staan.’
In de brief doen de initiatiefnemers een aantal concrete voorstellen voor ‘duurzame ontplooiings- en innovatiekansen’. De oplossing ligt volgens hen ‘in de combinatie tussen werken en (bij)leren in een lange lijn’. Ze pleiten onder meer voor meer ruimte voor de nieuwe generatie zakelijk leiders bij bestaande instellingen: ‘ruimte om te leren, af te kijken en bestaande instellingen te verbeteren’. Maar de groep vraagt ook ruimte om buiten die bestaande structuren ‘eens andere wegen te bewandelen, niet beïnvloed door prestatiedruk en onbesmet met organisatie erfenissen’ om zo het systeem zowel te kunnen ondersteunen als te vernieuwen.
De door de Raad reeds voorgestelde talentontwikkelingsmogelijkheden in de BIS (Culturele Basisinfrastructuur, de groep instellingen die het rijk rechtstreeks subsidieert) hopen ze ook buiten de BIS te perfectioneren (fonds gesubsidieerde gezelschappen, gezelschappen binnen de nieuwe makers regeling en projectgesubsidieerde gezelschappen).
Ten slotte vragen de zakelijk leiders aan de Minister om hun beroepsgroep te betrekken in de vorming van het door de Raad voorgestelde scholingsfonds en de nieuwe bovensectorale instelling.
De brief kwam tot stand naar aanleiding van gesprekken op theaterfestival Cement in ‘s-Hertogenbosch.
Lees hier de hele brief.
Aandacht voor ontwikkeling zakelijk leiders is terecht!! Zij maken het bed op voor hun creatieve collega’s en makers. Niet om te slapen, maar om toegerust op te staan, het veld te betreden en de wereld te verrassen.
Beste zakelijk leiders, dramaturgen, beste minister,
Zakelijk leiders EN dramaturgen hebben op dit moment alle gelegenheid om zich te ontwikkelen in datgene wat hen tot een goede zakelijk leider en dramaturg maakt: namelijk het ondersteunen van het creatieproces van de kunstenaar.
Op landelijk niveau zijn er volop nieuwe makers regelingen, projectsubsidies en meerjarige subsidies, binnen welke aanvraagrondes en procedures je je als zakelijk leider en dramaturg prima kunt ontwikkelen. Heb je in deze lakmoesproef je talent bewezen, dan heb je VANZELFSPREKEND in de ingediende begroting rekening gehouden met je verdere ontwikkeling dan wel een eerlijke vergoeding voor het werk dat je noodzakelijkerwijs doet.
Dus zakelijk leiders en dramaturgen, stop met janken en onzinnige open brieven schrijven en ga aan het werk. Doe iets! Ga op zoek naar een kunstenaar die jij vertrouwt en die jou kan vertrouwen. Schrijf samen een f*cking goed plan, krijg het gehonoreerd en ontwikkel je een ongeluk.
En wees gerust, er zijn ongelofelijk veel kunstenaars héél hard op zoek naar een goede, betrouwbare en pro-actieve zakelijk leider of dramaturg die snapt wat het is om risico te nemen.
Maar dat schreven jullie zelf al.
Johan