Ondanks zijn vertrek, houdt ITA de regies van Ivo van Hove op het repertoire. Ze zijn eigendom van het Amsterdamse stadsgezelschap en regieassistenten kunnen die met het ensemble hernemen. Dat zegt huidig artistiek directeur Eline Arbo vandaag in een interview met de Volkskrant. Ze neemt daarin ook nadrukkelijk afstand van haar voorganger.

In juli bleek uit twee onafhankelijke onderzoeken dat er bij ITA onder het artistiek leiderschap van Van Hove jarenlang sprake was van een onveilige werksfeer. Hij legde vorig jaar al abrupt zijn functie als artistiek directeur neer, maar bleef betrokken als gastregisseur en adviseur. Gisteren werden ook die banden verbroken.

In de Volkskrant reageert Arbo vandaag voor het eerst uitgebreid op de kwestie en benadrukt daarbij geen verlengstuk te zijn van haar voorganger. ‘Ik heb heel andere ideeën, andere thema’s en een andere manier van leidinggeven.’ Het was volgens haar ook de Raad van Toezicht die haar vorig jaar aanstelde als opvolger en niet Van Hove die het stokje aan haar doorgaf. Bij het besluit dat Van Hove bij ITA geen nieuwe regies meer komt maken, zegt ze opluchting te voelen. ‘We kunnen nu een punt zetten achter het verleden en naar voren kijken. Dat geeft lucht’.

Het lijkt Arbo overigens wel interessant om Van Hoves oude regies te hernemen, wat dus mag omdat ze eigendom van ITA zijn. ‘In het theater zijn altijd oude teksten gebruikt, toen andere dingen in de maatschappij speelden. Dat houd je tegen de huidige samenleving aan: waar komen we vandaan, waar staan we. Ik zou het interessant vinden om in een contextprogramma bij oude regies van Ivo hierover ook een gesprek te voeren.’

Ook met alle acteurs zegt Arbo verder te gaan, ondanks meldingen van mentaal en fysiek misbruik. De artistiek directeur verwijst naar een van de onderzoeken dat concludeerde dat alles gebeurde binnen een onveilige werkcultuur, waarin acteurs werden gevraagd om bijna grenzeloos te spelen. ‘Ze werden die kant op geduwd en daar zijn dingen bij misgegaan.’ Arbeidsrechtelijk blijkt er ook geen voldoende grondslag te zijn voor ontslag of schorsing.

Foto Eline Arbo: Fabian Calis