Oorkaan, De Horde, VIA ZUID, Explore the North en Story Academy krijgen voor het eerst een plek in de Culturele Basisinfrastructuur (BIS). Likeminds, Musicalmakers, HipHopHuis, Holland Opera en de Stilte verliezen die status. Dat staat in het advies dat de Raad voor Cultuur vandaag presenteert. (meer…)
Veel nieuwe instellingen doen een gooi naar een plek in de Culturele Basis Infrastructuur (BIS) vanaf 2025. Dat blijkt uit de lijst met aanvragen die Staatssecretaris Gräper-van Koolwijk (OCW) ter beoordeling naar de Raad voor Cultuur heeft gestuurd. Opvallende nieuwkomers zijn onder meer ISH bij Dans, De Horde bij Jeugd en Theater Producties Twente bij de ontwikkelinstellingen.
Instellingen in de BIS ontvangen rechtstreeks structurele subsidie van het Rijk, en dus niet via een van de Cultuurfondsen (zoals het Fonds Podiumkunsten). De Raad voor Cultuur beoordeelt eens om de vier jaar hun subsidieaanvragen.
Opvallende nieuwe aanvrager in de categorie Dans is ISH Dance Collective. Het Amsterdamse danscollectief onder leiding van Marco Gerris maakt op basis van een recente aanpassing van de regeling formeel echter nauwelijks kans. De BIS voorziet plek voor maximum vijf dansinstellingen, waarvan één uit Amsterdam. ISH wordt daardoor een directe concurrent van Het Nationale Ballet, dat verzekerd van een plek lijkt door de eis dat een van de dansgezelschappen ‘grootschalig repertoire op het gebied van ballet in een internationale context’ moet brengen.
Voor de andere vaste waarden, Club Guy & Roni uit Groningen, Introdans uit Arnhem, Nederlands Dans Theater uit Den Haag en het Scapino Ballet Rotterdam, heeft de aanvraag van ISH geen directe gevolgen.
Maar liefst 49 instellingen dingen naar een plek als zogenoemde Ontwikkelinstelling in de BIS, terwijl daar nu maar 16 instellingen subsidie ontvangen. Opvallende nieuwe aanvragers zijn hier productiehuis Explore the North uit Leeuwarden, het productiehuis voor hedendaagse muziek Intro in Situ uit Maastricht, productiehuis Nowhere uit Amsterdam-Oost en Theater Producties Twente van het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Instellingen als de Veenfabriek, Feikes Huis, M-Lab, Podium Mozaïek, Paradiso, playgrounds, RIGHTABOUTNOW INC., Silbersee en VIA ZUID vielen voor de huidige subsidieperiode af, maar doen voor de komende periode een nieuwe poging.
Bij de Jeugdpodiumkunsten, nu 13 plekken, is De Horde een opvallende nieuwe naam. Het jeugdtheatergezelschap van artistiek leider Ramses Graus nam van Theatergroep Kwatta Theater het Badhuis in Nijmegen over. Garage TDI en Oorkaan, die vier jaar geleden buiten de boot vielen, doen opnieuw een aanvraag.
Bij Theater (nu ITA, HNT, NNT, Theater Utrecht, Oostpool, Tryater, Toneelgroep Maastricht, Theater Rotterdam en Het Zuidelijk Toneel) zijn geen nieuwe aanvragers. Wel is het genoemde subsidieplafond (23.950.900) ruim 2,5 miljoen overvraagd.
Podiumkunstenfestivals deden opvallend minder aanvragen voor een plek in de BIS. Vier jaar geleden werden maar liefst 16 aanvragers in deze categorie teleurgesteld. Van de afvallers van toen doen alleen Amsterdam Dance Event, Holland Dance Festival, Wonderfeel en Rotterdam Circusstad nu een tweede poging. Festivals als Spring, Boulevard en het Nederlands Theater Festival hebben geen aanvraag meer ingediend.