Ter ere van zijn zeventigste editie ontsluit het Holland Festival zijn complete voorstellingarchief op de website hollandfestival.nl. De collectie, die in de komende jaren verder gecompleteerd wordt, bevat alle opvoeringen die vanaf 1948 op het Festival te zien waren. Het digitale archief bevat nu per voorstelling een pagina met onder meer credits, fotomateriaal en biografieën […]
Het Holland Festival wil dit jaar een live-editie organiseren met in totaal 39 producties. In de programmering houden ze rekening met kleine publieksaantallen en mogelijkheden om op- en af te schalen.
Het festival kiest bewust voor een live-editie vanuit de overtuiging dat het van belang is dat publiek en performers een fysieke ervaring kunnen delen. Wel houden ze rekening met verschillende scenario’s wat betreft het aantal toeschouwers. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheden om op- en af te schalen. In ieder geval zeven grote producties worden live gestreamd. De internationale artiesten die meewerken aan het Holland Festival zullen sowieso naar Nederland komen, ook als alles volledig online moet plaatsvinden, omdat de opnames volgens het festival hier gemaakt moeten worden.
Het thema van het festival is deze editie: Wat maakt de mens? Dat thema wordt belicht vanuit verschillende invalshoeken zoals de invloed van de mens op de natuur, tijd en identiteit. De associate artists van dit jaar zijn de Amerikaans-Japanse componist Ryuichi Sakamoto en de Frans-Oostenrijkse theatermaker Gisèle Vienne. Van Sakamoto is de opera TIME te zien, geïnspireerd op de Japanse theatervorm Mugen Noh. Van Vienne speelt onder andere de voorstelling L’Etang, een familiedrama gebaseerd op het gelijknamige verhaal van schrijver Robert Walsher, en Kindertotenlieder, over een jongen die op zijn eigen begrafenis de dialoog aangaat met een andere adolescent.
De invloed van de mens op de natuur wordt belicht in de opera Ine Aya over de ontbossing op Kalimantan van de Indonesische componist Nursalim Yadi Anugerah en de Nederlandse librettist en regisseur Miranda Lakerveld. Daarnaast worden verschillende producties in samenwerking met de festivalpartners gemaakt, zoals de dansvoorstelling Hollandse School (het Nationale Ballet), de opera Die ersten Menschen (de Nationale Opera) en de theatervoorstelling Age of Rage (ITA).
Op het HEM in Zaandam komt de installatie en voorstelling Fremdkörper van Boogaerdt/VanderSchoot. Het duo nodigt de bezoeker uit in een slaapzaal voor een ceremonie die is geïnspireerd op rituele slaaptempels van oud-Griekse geleerden.
Het festival presenteert in totaal 39 producties, waarvan tien wereldpremières en twaalf Nederlandse premières. Naast de voorstellingen brengt het Holland Festival een online contextprogramma, met onder andere een serie films in samenwerking met Cinetree en podcast-inleidingen in samenwerking met De Groene Amsterdammer.
Het Holland Festival vindt dit jaar plaats van 3 tot en met 27 juni, meer informatie op hollandfestival.nl. Foto: Maison Mère van Phia Ménard, Jeanluc Beaujault