Ze proberen beiden persoonlijke geschiedenissen universeler te maken, filosoof Stine Jensen en theatermaker George Tobal. En ze zijn het ook hierover eens: inmiddels zou het maatschappelijk debat meer nog dan over diversiteit, over inclusie moeten gaan. Het tweede deel van een serie, geïnitieerd door de NAPK. (meer…)
NITE gaat deze week niet op. Als gevolg van de coronamaatregelen is de première van hun voorstelling Before/After uitgesteld. In plaats van recensies te publiceren, laat Theaterkrant de komende weken theatermakers aan het woord die eigenlijk in première hadden moeten gaan. Vandaag: regisseur Guy Weizman en componist Luke Deane. (meer…)
Lang stonden cabaretiers bekend om het doorbreken van taboes en het bekritiseren van de status quo. In het gepolariseerde maatschappelijke klimaat van de afgelopen jaren, waarin een intens debat over racisme en politieke correctheid op gang is gekomen, kiezen ze juist steeds vaker het politieke midden. Maak kennis met de poldercabaretier. Door Dick Zijp, foto […]
Guy Weizman en Julie van den Berghe worden per 2017 de nieuwe artistiek leiders van het Noord Nederlands Toneel in Groningen. Dat hebben het gezelschap en Club Guy & Roni bekend gemaakt. De huidige artistiek directeur Ola Mafaalani treedt terug. De Raad van Toezicht van het NNT benoemt Weizman (Tel Aviv, 1973) vanaf januari 2017 […]
Wat wil hij nu eigenlijk zeggen?
Wat fijn om dit te lezen! Een verhaal dat is gebaseerd op liefde voor kunst en uit geloof in wat kunst kan bewerkstelligen. Een verhaal dat blijk geeft van het besef dat kunst te maken heeft met meerduidigheid, met verwarring, met enerzijds-anderzijds, met andere opinies dan de meest gangbare. Een verhaal dat getuigt van betrokkenheid bij wat in de kunst wordt gedaan in plaats van dat het kunstenaars voorhoudt wat ze zouden moeten doen.
Na jaren van systematische discriminatie en uitsluiting, is politieke incorrectheid wel het laatste dat we nodig hebben..
@sandy: in 1960 was het politiek correct om je afval uit t raam van je auto te flikkeren. Om zwarte medemensen als vuilnis te behandelen en apen te noemen. Het is op dit moment voor een groot deel van Amerika politiek correct om LGBTQs en Aziaten te haten. Enkele jaren geleden nog was zwarte piet bekritiseren niet politiek correct. Weet je zeker dat politiek correct zijn wel de enige juiste waarheid is?
Leuk en aardig. Maar politieke incorrectheid is jarenlang een vrijbrief geweest om anderen te beledigen op basis van ras, religie en sekse. Wie dat in deze tijd durft te ontkennen, moet zichzelf afvragen of hij aan de juiste kant van het hek staat.
Aangrijpend en overtuigend stuk! Mooie reactie ook van Rob de Graaf. De andere reacties zijn zo ideologisch geladen, het lijkt wel alsof ze het stuk niet gelezen hebben (misschien alleen de spraakmakende titel?). Hoe dan ook, deze genuanceerde stem van Guy Weizman wordt gewaardeerd! Dank.