Carole van Ditzhuyzen, Francesca Lazzeri, Connor Schumacher, Kate Moore en Femi Dawkins zijn genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2022. De prijs voor een bijdrage aan de kwaliteit en diversiteit van de podiumkunsten wordt op 19 september uitgereikt aan twee winnaars, die ieder 60.000 euro prijzengeld ontvangen. (meer…)
Componist Kate Moore en multidisciplinair kunstenaar Femi Dawkins zijn vanavond uitgeroepen tot de winnaars van Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2022. Ze ontvangen ieder 60.000 euro voor hun bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland.
Het particuliere vermogensfonds Gieskes-Strijbis initieerde in 2017 deze prijs ‘om vrij denken en verbeelden in de podiumkunsten te ondersteunen’. Winnaars hebben een duidelijke visie op het bereiken van nieuw publiek, het behandelen van nieuwe thematiek of het ontwikkelen van nieuw repertoire.
Bij Kate Moore en bij Femi Dawkins waardeert de jury dat hun kunstpraktijk niet alleen in woorden is te vatten, maar dat ze ‘van kruin tot teen’ hun praktijk belichamen. ‘Niet het kunstenaarschap is bij hen een zoektocht, maar het vinden van een precieze vorm, een context, partners in de uitvoering.’
Kate Moore is oprichter en artistiek leider van het Herz ensemble, dat composities van Moore opvoert en van andere, met name vrouwelijke, componisten met wie zij zich verwant voelt. In 2017 won ze, als eerst vrouw ooit, de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs. Ze was componist-in-focus bij November Music in 2018.
De jury waardeert dat Moore gestaag bouwt aan een uniek oeuvre waarin ze experimenteert met klankkleur en instrumentatie zonder haar publiek van zich te vervreemden.’Ze is eigenzinnig en uniek in haar zoektocht om natuur en cultuur met elkaar te verbinden.’ Daarnaast vindt de jury het van lef getuigen dat ze een eigen ensemble opzet in een tijd waarin juist op ensembles bezuinigd wordt.
Femi Dawkins, geboren op Nassau en getogen in Jamaica en New York, is sinds 1991 actief als multidisciplinair kunstenaar in Amsterdam. Hij schreef en speelde onder meer in zijn multimediale Afrotechno vocale symfonie Afro Galactic Dream Factory, bracht als Jimmy Rage negen muziekalbums uit en exposeerde in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Afrika.
Volgens de jury bouwt Dawkins aan een uitzonderlijk eclectisch oeuvre dat vele andere kunstenaars inspireert, motiveert en richting geeft. Hij bouwde onder meer aan draagvlak voor narratieven en vertelvormen die in de periferie en underground werden geplaatst en behoorde tot de voorhoede die de weg vrijmaakte voor de erkenning en omarming van de genres Urban Arts en Spoken Word in de Nederlandse podiumkunsten.
Naast Moore en Dawkins, waren ook Carole van Ditzhuyzen, Francesca Lazzeri en Connor Schumacher genomineerd. De jury bestond uit Rajae El Mouhandiz, Jan Joris Lamers, Hildegard Draaijer en Martijn Buser, onder leiding van Annemieke Keurentjes.
Met het prijzengeld van 30.000 euro per winnaar wil het fonds de laureaten in staat stellen om twee jaar voluit aan de verwezenlijking van hun eigen visie te werken. De prijs is dus niet rechtstreeks gekoppeld aan een specifieke voorstelling of project.
In 2021 wonnen ‘performance designers’ Maison the Faux en dj Carista Eendragt de prijs.
Foto: Emma Sini te Hietbrink