De danssector heeft een gezamenlijk advies geschreven over de toekomst van de dans in Nederland vanaf 2021. De plannen werden vandaag verstuurd naar Minister van Engelshoven van OC&W en belangrijke stakeholders in de danswereld. De sector doet een dringende oproep voor meer maatwerk en minder productiedwang.
De volledige selectie van Het Nederlands Theaterfestival heeft vanmiddag in een brief aan de kamercommissie OC&W het belang van het Fonds Podiumkunsten benadrukt. Ze hoopte daarmee last minute het debat te beïnvloeden over de cultuurplannen van Minster Van Engelshoven, die op het fonds wil gaan bezuinigen.
In de brief wijzen de geselecteerden de kamerleden erop dat hun voorstellingen – op een enkeling na – gemaakt zijn met geld van het Fonds Podiumkunsten. Die verhouding is niet elk jaar zo extreem, maar feit is volgens hen ‘dat door het FPK gesteunde gezelschappen een belangrijke stem zijn in het Nederlandse podiumkunstenveld’.
De makers uiten daarna hun zorgen over de aangekondigde bezuinigen op datzelfde fonds. Ze vrezen dat het FPK straks het budget voor de meerjarig ondersteunde gezelschappen – precies die groepen die het leeuwendeel van de selectie vormen – zal moeten gaan halveren en dat ‘veel jonge makers en gezelschappen die zich nu opmaken voor de volgende stap in hun artistieke bestaan niet gehonoreerd zullen worden’.
De geselecteerden juichen wel de keuze van de Minsiter toe om de beginselen van ‘Fair Practice’ te omarmen, maar merken daarbij ook op dat er voor een eerlijke praktijk er ook geld bij zal moeten. De geselecteerden sluiten zich daarmee aan bij een eerdere oproep van de artistiek leiders van de BIS-gezelschappen. De 25 miljoen euro die uit het onderzoek van Kunsten ’92 over de kosten van Fair Practice kwam lijkt hun een ‘reëel startpunt’. Daarnaast roepen ze de Minister op om de 8,6 miljoen euro tijdelijk geld voor het Fonds Podiumkunsten – die de minister anders wil inzetten – permanent te maken.
Foto: Vincent Rietveld gaat voor de Louis d’Or – De Warme Winkel, Sofie Knijff