Het Amsterdamse Bostheater krijgt de komende vier jaar toch subsidie van de gemeente Amsterdam. Het besluit werd dinsdag genomen door het college van B&W Amsterdam. Hierdoor kan het bedreigde openluchttheater voortbestaan en grootschalige voorstellingen blijven produceren. (meer…)
Het Amsterdamse Bostheater biedt dinsdag aan de Amsterdamse cultuurwethouder Meliani een petitie aan, waarin het de politiek verzoekt een oplossing te vinden om het theater te redden. De programmering van het grootste openluchttheater van Amsterdam dreigt te verdwijnen door verlies van structurele subsidie van de stad. Woensdagavond hadden 15.539 mensen de petitie ondertekend.
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst was nochtans positief over de subsidieaanvraag van het Amsterdamse Bostheater voor de periode 2021-2024. ‘Het Bostheater heeft zich na het advies voor de vorige Kunstenplanperiode volgens de commissie op lovenswaardige wijze omgevormd van een producerende naar een presenterende en coproducerende instelling. De afgelopen zomerproducties zijn een succes gebleken bij zowel het publiek als de pers’, aldus het AFK. Wegens te weinig budget bij het fonds volgde echter geen effectieve honorering.
‘Heel treurig en absurd’, noemt directeur Ingejan Ligthart Schenk de situatie. ‘Hebben we die hele gevraagde switch gemaakt om meer als theater dan als gezelschap te opereren en dan krijgen we dit.’ Daar komt nog bij dat Ligthart Schenk zich sinds zijn aantreden hard gemaakt heeft voor een renovatie van het theater, die dit najaar – met geld van Amsterdam – eindelijk van start gaat. Als eerste fase richting het ‘cultuureiland’ dat het Amsterdamse Bos moet worden, komen er onder meer duurzamere oplossingen voor de containers, waarin nu opslag en kleedkamers zitten, en meer technische faciliteiten, die het op- en afbouwen moeten vergemakkelijken. In 2016 plaatste de gemeente nog verlichting tussen het theater en de Bosbaan in het Amsterdamse Bos.
Zonder de structurele steun van de gemeente ziet het openluchttheater de toekomst somber in. ‘De subsidie die het Bostheater ontvangt is slechts 20 procent van de totale begroting, maar deze bijdrage is noodzakelijk om het Bostheater jaarlijks op te bouwen en de voorstellingen toegankelijk en betaalbaar te houden voor het publiek.’ Een belangrijk speerpunt van de organisatie is dat het theater laagdrempelig moet blijven voor iedereen. ‘Een vriendelijk prijsbeleid, geen rangen en standen, en het picknicken op de tribune met eigen consumpties zijn onderdeel van de identiteit van het theater.’
Het schrikbeeld is straks een prachtig gerenoveerd theater zonder culturele programmering. De afgelopen vier jaar werkte het Bostheater voor de programmering samen met de Stadsschouwburg Amsterdam/ITA en zijn vaste bespelers Orkater, Noord Nederlands Toneel, De Warme Winkel en Toneelgroep Oostpool. Vaak kregen hun jonge talenten een plek in het bos. Ook voor de komende vier jaar heeft het buitentheater al een groot deel van zijn zomerprogrammering rond.
Ligthart Schenk wil alles in het werk stellen om die alsnog door te laten gaan. ‘Het is onze ambitie dit theater voor de toekomst te behouden als podium voor zowel gerenommeerde gezelschappen als nieuwe makers. Een theater dat na de uitbraak van het coronavirus toch open is gegaan met een volledig aangepast programma met vrijwel alleen maar uitverkochte voorstellingen, bewijst zich als relevant theater voor zowel publiek als de culturele partners.’
De petitie werd 28 augustus om 5 voor 12 gelanceerd. Op de website van het theater is er ook een mogelijkheid om een persoonlijke boodschap in te sturen.
Foto: Robin Hood van Het Kleine Theater in het Bostheater. Greetje Mulder