Componist Kate Moore en multidisciplinair kunstenaar Femi Dawkins zijn vanavond uitgeroepen tot de winnaars van Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2022. Ze ontvangen ieder 60.000 euro voor hun bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. (meer…)
Hiphopchoreograaf Lloyd Marengo, schrijver en theatermaker Bright Richards, regisseur en actrice Lizzy Timmers, danser en choreograaf Niek Traa en componist Merlijn Twaalfhoven zijn de genomineerden voor de eerste Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Op 9 oktober worden uit hen twee winnaars gekozen, die ieder een bedrag van 60.000 euro ontvangen om twee jaar voluit aan de verwezenlijking van hun eigen visie te werken.
Het particuliere goede-doelenfonds Gieskes-Strijbis riep de nieuwe Podiumprijs onlangs in het leven voor makers van theater, muziektheater, muziek, compositie of dans met ‘een duidelijke visie op het bereiken van nieuw publiek, het behandelen van nieuwe thematiek en het ontwikkelen van nieuw repertoire’.
De adviescommissie, bestaande uit Anoek Nuyens, Paul Knieriem, Tanja Mlaker en Jan Zoet, maakte de selectie vanavond in De Balie in Amsterdam bekend. Ze kozen voor ‘makers die vele podia bespelen’. De genomineerden zijn te vinden op straat, in asielzoekerscentra én in theaters. De kracht van hun werk blijft volgens de jury overal overeind. ‘Ze vertellen nieuwe, geëngageerde verhalen en hebben een duidelijke visie op het bereiken van nieuw publiek.’ De adviescommissie is ervan overtuigd dat deze makers het podiumlandschap duurzaam zullen verrijken.
De genomineerden van 2017:
Hiphop choreograaf Lloyd Marengo richtte in 1998 samen met Tyrone van der Meer de dansgroep de 010 BBoyz op. Hij is dansdocent bij verschillende, muziek- en dansscholen en werkt als onafhankelijk choreograaf voor onder andere Productiehuis Rotterdam en talentontwikkelingsproject Crosstown in Den Haag. Ook is hij vanaf het eerste uur betrokken bij Rotterdam Danst en oprichter van LloydsCompany.
Lizzy Timmers studeerde in 2003 als eerste en enige van haar lichting af in de destijds nieuwe richting performance aan de Toneelacademie van Maastricht. Als regisseur en actrice heeft ze bij onder andere Festival a/d Werf, Productiehuis Rotterdam en de Veenfabriek een multidisciplinair signatuur ontwikkeld. In haar voorstellingen verbindt ze mensen en hun verschillende werelden. Met de Lizzy Timmers Groep maakte ze op basis van interviews met betrokkenen De Terugkeer-Turk.
Bright Richards is acteur en schrijver. In 1993 kwam hij als vluchteling uit Liberia naar Nederland. Na zijn studie aan de Toneelacademie in Arnhem speelde hij in diverse producties en bij verschillende gezelschappen, waaronder het Ro Theater. Richards richtte New Dutch Connections op om de kloof tussen Nederlanders en Nieuwe Nederlanders te overbruggen. In zijn bekroonde theatervoorstelling As I Left My Father’s House vertelt Richards zijn waargebeurde vluchtverhaal. Met zijn Toekomstacademie begeleidt hij in twaalf asielzoekerscentra jongeren bij ontwikkeling van hun artistieke talenten.
Niek Traa richtte op zijn veertiende met vrienden de Eindhovense breakdance crew The Ruggeds op. In 2014 won hij met zijn crew een wereldtitel tijdens de Bboy Championships. Traa maakt shows bij concerten, theater en tv en geeft ook les. Tevens organiseert hij sinds 2009 World Bboy Classic, de grootste duo breakdance competitie ter wereld met deelnemers uit 40 landen en een finaleweekend in Eindhoven. Met de productie Adrenaline veroverde The Ruggeds vorig seizoen het theaterpubliek in grote zalen Nederland.
Merlijn Twaalfhoven is cultureel ondernemer en componist. Hij brengt muziekstijlen en mensen samen en wil het liefste iedereen in aanraking brengen met de verbindende kracht van muziek. Twaalfhoven werkt daarbij met zowel met professionals als amateurs op ongewone, indrukwekkende plekken zoals de verlaten vliegbasis Soesterberg, in het ruim van een onderzeeër en op Sensation. Twaalfhoven werkt vaak op plekken waar grote maatschappelijke verschillen tot spanningen of conflicten leiden. Zo componeerde hij onder andere een muziekstuk met Palestijnse vluchtelingen dat over de afscheidingsmuur klonk in de Palestijnse Bezette Gebieden en doorbrak hij met muziek de grens op Cyprus.