De verhoogde stand van ‘de coronathermometer’ van het RIVM heeft geen directe gevolgen voor theaters. Op 11 oktober werd het niveau van de thermometer van ‘laag’ aangepast naar ‘verhoogd’. Dat betekent dat de impact op de samenleving door de ziektelast is verhoogd en dat vooral kwetsbare groepen meer risico lopen. Wat de thermometer aangeeft, leidt echter niet meteen tot de invoering van beperkende maatregelen.
Voor theaters worden geen uitzonderingen meer gemaakt op de maximale groepsgrootte van 30 personen in een binnenruimte. Dat maakte Rutte vandaag bekend in een nieuwe coronapersconferentie. Ook kinderen worden nu meegeteld.
Al sinds eind september mogen er nog maximaal 30 personen in eenzelfde binnenruimte samenzitten. Maar voor zalen ‘met een groot cultureel belang’ konden de voorzitters van de veiligheidsregio’s een uitzondering maken. Een aantal veelal grotere zalen kreeg ook daadwerkelijk een ontheffing. Ook voor kinderen werd een uitzondering gemaakt.
Het maximum van dertig personen publiek geldt nu voor alle theaters, per ruimte/zaal en exclusief personeel. Voor de cast, grote koren en orkesten geldt hetzelfde maximum, net als voor repetities. Kinderen worden meegeteld in de 30, maar cultuureducatie mag doorgaan waardoor er misschien alsnog uitzonderingen mogelijk zijn.
Alle evenementen, festivals en circussen worden verboden. De meeste theaterfestivals komende maand waren echter al geannuleerd, waaronder alternatieve tweede edities van Oerol en Circolo. De maatregelen gelden vanaf morgenavond 22.00 uur, voor voorlopig vier weken met een tussentijdse evaluatie.
Voor verplaatsingen in publieke binnenruimtes, dus ook theaters, bereidt het kabinet een mondkapjesplicht voor. Die gaat gelden voor iedereen vanaf 13 jaar. Zolang dat juridisch nog niet geregeld is, geldt een dringend advies.
Zonder ontheffing zullen vooral voor de grotere zalen voorstellingen niet meer rendabel zijn. Zij zullen de deuren vermoedelijk dichthouden. Volgens belangenvereniging Kunsten ’92 hebben de genoemde maatregelen ‘grote impact’. Met de Taskforce pleit de vereniging voor een routekaart speciaal gericht op cultuur, ‘waardoor de sector beter kan anticiperen op veranderende situaties en er perspectief ontstaat’.
De VVTP noemt het op twitter frusterend dat zalen nu grotendeels dicht zullen gaan. ‘Theatersector heeft militaire discipline gehad en 0 besmetting veroorzaakt. We klampen ons vast aan woorden van Rutte dat we worden geholpen. Zelfs bij de sterkste producenten zijn de marges weg.’