Scapino Ballet Rotterdam start een petitie voor behoud van rijkssubsidie. Donderdag adviseerde de Raad voor Cultuur om het gezelschap niet meer op te nemen in de culturele basisinfrasctrutuur (BIS), waardoor het vanaf 2021 zijn structurele rijkssubsidie dreigt te verliezen. De petitie start vanmiddag op de website van Scapino en wordt binnenkort aangeboden aan de Tweede Kamer. (meer…)
‘Alle inwoners van Nederland hebben recht op een goed cultuuraanbod vanuit de eigen regio.’ Dat schrijven de gedeputeerden Cultuur van negen provincies gisteren in een open brief in de Volkskrant. Ze zijn zeer teleurgesteld in de subsidieadviezen van het Fonds Podiumkunsten, dat bijna 80 procent van zijn budget in de Randstad verdeelt.
Begin augustus maakte het Fonds Podiumkunsten (FPK) bekend welke instellingen de komende vier jaar structurele subsidie krijgen. In Flevoland, Zeeland, Overijssel en Gelderland krijgen makers niets van het fonds. De drie noordelijke provincies krijgen samen 2 procent, Utrecht (zonder stad) 2 procent, Noord-Brabant en Limburg 8 procent, Noord-Holland (zonder Amsterdam) en Zuid-Holland krijgen 4 procent.
De gedeputeerden vinden het resultaat zeer teleurstellend voor ‘een fonds dat is bedoeld voor héél Nederland’. Het staat volgens hen bovendien haaks op de belofte van Minister Van Engelshoven (D66) dat het kabinet ‘een kabinet van de regio’s’ zou zijn.
Binnen de Basisinfrastructuur (BIS) en de festivalregeling hebben sommige provincies voor de komende vier jaar ook echt meer ruimte gekregen. Maar volgens de briefschrijvers profiteren veel gerenommeerde gezelschappen die in de regio gevestigd zijn daar niet van. Het FPK zegt dit gebrek aan spreiding op te vangen met landelijke tournees van wél gehonoreerde gezelschappen. Maar deze verdediging houdt volgens de gedeputeerden ook geen stand: ‘gehonoreerde gezelschappen spelen bijvoorbeeld amper in provincies als Flevoland en Zeeland.’
De gedeputeerden vrezen ‘unieke kunstgenres en onmisbare groepen kwijt te raken, die stevig geworteld zijn in onze omgeving en hier een sterke band hebben opgebouwd met een trouw publiek. Het bestaansrecht van toonaangevende publieksfavorieten als PeerGrouP, BOT, Vis à Vis, Duda Paiva Company, Suburbia, Theaterproductiehuis Zeelandia, Katja Heitmann, Matzer en vele andere staat onder grote druk.’
De minister en Tweede Kamer worden opgeroepen ‘de belofte aan de regio’s na te komen, óók voor instellingen die afhankelijk zijn van FPK. Behoud het makersklimaat en de kwaliteit van het creatieve cultuuraanbod in de regio’.
Opvallend is dat de brief ook ondertekend is door Wil van Pinxteren van Lokaal Brabant, dat in een nieuwe coalitie met onder meer Forum voor Democratie de provinciale subsidie voor cultuur flink gaat afbouwen.
Foto Bedrog van Theatergroep Suburbia, Bart Grietens
Ik ben blij met de actie van de gedeputeerden maar wil daar graag iets aan toevoegen. Het door de BIS best bedeelde gezelschap, ITA, heeft net zijn agenda bekend gemaakt. Meer dan 150 voorstellingen worden tot het eind van dit jaar in Amsterdam gespeeld. Zo’n 15 binnen een straal van 70 km, 7 in het buitenland en dan nog een paar in ‘bijna buitenland’: Groningen en Maastricht. In corona tijd betekent dit dat de subsidie niet zozeer voor een internationaal als wel voor een lokaal, Amsterdams gezelschap wordt aangewend en dat gezien de reisbeperkingen vermoedelijk alleen de liefhebbers van ITA die in Amsterdam en directe omgeving wonen nog van het aangeboden programma zullen profiteren. Dit is extra schrijnend voor al die gezelschappen en makers die zich ingespannen om ook de kleinere plaatsen te bereiken en zuur voor iedereen die de voorstellingen nu moet missen maar er indirect wel aan meebetaalt. Meer nog dan in het verleden schijt de duivel op de grootste hoop. Minister en fondsen, pak de schep en verdeel de mest eerlijker!