Zowel danspioniers Ineke Drabbe en Gary Feingold als theaterduo Paul Haenen en Dammie van Geest hebben afgelopen weekend de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen voor hun bijzondere prestatie voor Amsterdam.Drabbe en Feingold vertrokken onlangs bij de door hen opgerichte Henny Jurriëns Studio. Haenen en Van Geest droegen hun Betty Asfalt Complex over.

Henny Jurriëns Studio
Ineke Drabbe en Gary Feingold ontvingen de penning afgelopen vrijdag uit handen van locoburgemeester Touria Meliani tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Henny Jurriëns Studio. Feingold richtte in 1995 de Studio op om ballet- en hedendaagse moderne danstrainingen en dagelijkse technieklessen te verzorgen voor professionele dansers. De naamgever van de stichting, Henny Jurriëns (1949-1989), was een geliefde danser in Nederland, bekend om zijn vriendelijke en vrijgevige karakter.

De afgelopen drie decennia ontwikkelde de studio zich tot een van de meest toonaangevende danstrainingcentra op professioneel niveau in Europa. Daarnaast was Feingold onder meer de drijvende kracht achter het internationale festival Dancing on the Edge, dat sinds 2006 dans en andere podiumkunsten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika naar Amsterdam haalt.

Foto Alina Fejzo

Ineke Drabbe was Hoofd Programmering en programmeerde de contemporary danslessen en workshops. Haar scherpe antenne voor ontwikkelingen in de danswereld leidde onder meer tot de oprichting van de jaarlijkse Summer Intensive, waar internationale choreografen en docenten lesgaven.

Drabbe vertrok in het najaar van 2023 bij de studio en Feingold ging afgelopen januari met pensioen. Met de onderscheiding wil de stad ‘hun bijna dertigjarige toewijding aan de Amsterdamse dansgemeenschap’ erkennen. ‘Zij hebben een blijvende impact gehad op het culturele leven in Amsterdam.’

Betty Asfalt Complex
Paul Haenen en Dammie van Geest ontvingen de Frans Banninck Cocqpenning ‘voor hun belangrijke bijdrage aan de Amsterdamse theaterwereld en het stimuleren van theatertalent’. Burgemeester Halsema reikte de onderscheiding uit bij de overdracht van hun Betty Asfalt Complex aan De Theatertroep.

Vanaf 1989 bestierden Haenen en Van Geest het theater op de Nieuwezijds Voorburgwal 282. Ze namen het destijds over van cabaret Tingel Tangel, dat in 1963 enkele klassen van een voormalig schoolgebouw ombouwde tot theatertje. Haenen en Van Geest maakten van het theater ‘een culturele plek voor alle Amsterdammers: een uniek podium voor zowel gevestigde als opkomende talenten’, schrijft de stad.

Amsterdam kent de Frans Banninck Cocqpenning toe aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Voor de penning komen ook mensen in aanmerking die uitzonderlijk grote prestaties voor Amsterdam hebben verricht op sportief, wetenschappelijk, journalistiek, kunstzinnig, politiek, economisch gebied met een landelijke of internationale uitstraling.

Foto boven: Barbara Raatgever