In een brief aan de Ministeries van OCW, BuZa en Buitenlandse Handel luiden internationaal opererende gezelschappen de noodklok voor de toekomst van het Internationaal Cultuur Beleid. Velen van hen dreigen per 2021 hun subsidie te verliezen. ‘Afbraak dreigt van de reputatie, vraag en bekendheid.’ (meer…)
Steeds meer culturele bedrijven dreigen te vertrekken uit de Amsterdamse broedplaats Tolhuistuin. Ze kunnen een aangekondigde forse huurverhoging niet opbrengen. Dat meldt Het Parool vandaag.
Het voormalig bedrijfsterrein van Shell is sinds 2014 een broedplaats voor creatief talent. Er huizen momenteel zo’n veertig bedrijven, waaronder huisgezelschap LostProject, Stichting Nieuwe Helden, De Warme Winkel, Theaterflix, Theater Na de Dam, Marjolein van Heemstra en Renzo Martens. Vaak werken ze samen aan projecten in de buurt.
Het gehele complex is onlangs van het stadsdeel overgegaan naar het gemeentelijk vastgoedbedrijf, dat vanaf juni 2019 de huur ruim wil gaan verdubbelen (van 55 naar 12o euro per vierkante meter). Het huidige huurcontract loopt tot mei 2019.
Vijf bedrijven zijn wegens de nieuwe huur inmiddels vertrokken uit de Tolhuistuin. Meer dan de helft heeft aangegeven ook weg te gaan en is op zoek naar een nieuwe plek, zegt Marjo van Schaik van de Stichting Tolhuistuin en hoofdverhuurder in Het Parool. Ze vreest het einde van de Tolhuistuin en praat met de gemeente over mogelijke oplossingen.
Een klassiek voorbeeld van gentrification, noemt huurder Lucas De Man van Stichting Nieuwe Helden de situatie. ‘Kunstenaars en creatievelingen hebben de Tolhuistuin grootgemaakt en nu de prijzen stijgen worden ze eruit gegooid.’ Amsterdam is volgens hem daarin steeds brutaler aan het worden. ‘Het is fascinerend om te zien hoe de stad zich als creatieve en sociale plek profileert, maar ondertussen ook heel openlijk lobbyt met het kapitalisme en eigenlijk kiest voor één homogene, saaie en rijke groep bewoners. Geven aan kunstenaars is een keuze en die keuze maakt Amsterdam duidelijk niet.’
Foto: Poortgebouw Tolhuistuin
… het #vestzak>#broekzak verhaal dat gemeentelijk vastgoed op commerciële basis gefinancierd worden door kunstsubsidies moet o.a. voor dit soort werk-en broedplaatsen nu eens op de helling. Er is echt werk aan de winkel voor Groenlinks en hun Cultuurwethouder en kan nu laten zien waarom zij in dit College zitten.