Het Fonds Podiumkunsten neemt 360 aanvragen voor meerjarige subsidie voor de periode 2025-2028 in behandeling. Het bedrag van alle aanvragen samen is 91,6 miljoen euro. Het totaal beschikbare budget is 47,5 miljoen per jaar. (meer…)
Geen geld meer voor De Warme Winkel, Wunderbaum, Ulrike Quade, Suburbia en Productiehuis Zeelandia, wel subsidie voor DieHeleDing, De Jonge Honden, Blauwdruk, Studio 52nd en Stichting Theater Producties Twente. Bij de besluiten voor de meerjarige subsidies kiest het Fonds Podiumkunsten voor vernieuwing ten koste van veel gerenommeerde gezelschappen.
Het Fonds ondersteunt per 2025 127 instellingen, waarvan er 53 nieuw zijn. 62 aanvragers verliezen hun subsidie. In totaal subsidieert het Fonds veel minder instellingen dan in de periode 2021-2024, toen waren het 149 instellingen. Dit is deels het gevolg van het beleid van het fonds om de subsidiebedragen te verhogen: minder instellingen krijgen meer geld, om zo beter te kunnen voldoen aan eisen op het gebied van fair pay.
Vantevoren was duidelijk dat het Fonds ernstig overvraagd werd. In totaal deden 273 instellingen een aanvraag voor in totaal 81,4 miljoen euro. De 127 instellingen die het Fonds nu gaat ondersteunen krijgen in totaal 40.2 miljoen. 44 instellingen vallen onder de zogenaamde zaaglijn: ze krijgen een positief advies, maar het geld is op. De kans dat de Tweede Kamer geld gaat vrijmaken om deze groep instellingen (waaronder De Warme Winkel, Muziektheater De Plaats, Holland Opera, Theater Babel, Tent en ’t Barre Land) te redden wordt zeer klein geacht.
Het Fonds hanteert drie categorieën. Vooral in Categorie I, voor de kleinste instellingen, is de vernieuwing nadrukkelijk: instellingen als Sites of Memory, Mevrouw Ogterop, Podium Mozaïek, de Poezieboys, Kassett, Circus Treurdier, Boys Won’t Be Boys en makers als Marte Bonenschansker, Nick Bruckman, Cat Smits, Connor Schumacher en Liliane Brakema krijgen subsidie. Ook krijgen twee theaters op Curaçao, Teatro Bulabanda en Teatro KadaKen, ondersteuning.
Bij Categorie II krijgen vooral veel vertrouwde gezelschappen een negatief advies: onder meer Wunderbaum, Bambie, BOG., Feikes Huis, Toneelgroep Jan Vos, Aluin, Nineties Productions, De Gasten en Theater Ins Blau. Daar staan nieuwkomers als Minoux, Bureau Vergezicht, Garage TDI, Studio 52nd en De Jonge Honden tegenover. Opvallend is dat bij de muziekensembles in deze categorie geen enkele nieuwkomer zit, en bij de dansgezelschappen slechts één: Lloydscompany van Lloyd Marengo.
Ook Categorie III kent slechts één nieuwkomer, Stichting Theater Producties Twente – de producent van regiospektakels als Het verzet kraakt (2017) en Fanfare (2023). Een aantal instellingen, ROSE stories, het Amsterdams Andalusisch Orkest, het Orkest van de Achttiende Eeuw en Via Rudolphi Producties, stromen door van Categorie II naar III. Afvallers in deze categorie zijn Holland Opera, De Warme Winkel, Likeminds, Suburbia, Zeelandia en Orkater, al krijgt die laatste instelling nog geld als ontwikkelinstelling in de Basisinfrastructuur.
Opvallend is het hoge aantal instellingen dat al na één subsidieperiode vervalt. Van de 70 aanvragers die in de periode 2021-2024 subsidie kregen, wordt die bij slechts 33 verlengd.
Het fonds verwacht dat de 127 producenten gezamenlijk jaarlijks bijna 9000 uitvoeringen zal realiseren met een beoogd publiek van 1,5 miljoen bezoekers per jaar.
Festivals
Tegelijk met de productiesubsidies maakte het Fonds ook de meerjarige subsidies voor festivals bekend. Bij deze regeling is het beeld relatief stabiel. Nieuwe festivals in de regeling zijn onder meer What You See, Grasnapolsky, Delft Fringe en Grauzone . Afvallers zijn onder andere het Grachtenfestival, Over het IJ en het Holland Dance Festival. Het Amsterdam Dance Festival valt onder de zaaglijn en krijgt slechts een deel van het gevraagde budget.
Alle nieuwkomers per categorie
(instellingen die nog geen subsidie kregen van het FPK, maar vanaf 2025 wel)
Alle afvallers per categorie
(Instellingen die in de periode 2021-2024 subsidie kregen van het FPK, maar waarvan een nieuwe aanvraag werd afgewezen.)
Continuïteit
(instellingen die subsidie behouden; hierbij zitten instellingen die doorgroeien van categorie I naar categorie II of van categorie II naar categorie III)
Afgewezen
(nieuwe aanvragers die geen geld krijgen; oranje is positief advies maar geen geld, rood is negatief)
illustratie Herman van Bostelen