Het Harry Wich Stipendium voor scenografie gaat dit jaar naar Flox Aalberts. Het Cultuurfonds reikte de beurs van 12.500 euro op 13 september uit in Villa Augustus in Dordrecht. Aalberts rondde afgelopen zomer de BA Theatre Design af aan de HKU.

De jury prijst Flox Aalberts om haar veelzijdigheid:

Ze heeft een sterk analytisch vermogen, en maakt ontwerpen die conceptueel sterk zijn. Haar autonome projecten zijn krachtig en raken de jury emotioneel, waaruit verbeeldingskracht spreekt, iets tussen beeldende kunst en podiumkunst. Ze heeft een autonome kracht en is goed in materiaalgebruik en beweging. Ze heeft de indrukwekkende kwaliteit om via scenografie denkbeeldige openingen in de werkelijkheid vorm te geven en zo de toeschouwer te beïnvloeden en verleiden tot verbeelding.

De jury voor het stipendium bestond uit scenograaf Marloes van der Hoek, scenograaf Wojciech Dziedzic en Dorine de Vos, ontwerpster en de weduwe van Harry Wich. Het Cultuurfonds stelde het Stipendium voor Scenografie in 2017 in ter nagedachtenis aan de in 2002 overleden scenograaf.

Het stipendium van 12.500 euro gaat jaarlijks naar één afstudeerder van een van de vier scenografieopleidingen in Nederland en kan ingezet worden voor een vervolgstudie of professionele ontwikkeling. Drie overige genomineerden ontvangen elk € 1.000, die, net zoals het stipendium zelf, bestemd is voor verdere ontwikkeling. De andere 3 genomineerden van dit jaar waren Isa Kasten (Toneelacademie Maastricht), Milo Kok (Academie Minerva, Groningen) en Lou Jelena Seidel (ATD, Amsterdam).

Foto: Jan Vos