Flip Noorman is de winnaar van de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste Nederlandstalige theaterlied van het afgelopen jaar. Dat werd gisteren bekend gemaakt bij de opening van het Amsterdams Kleinkunst Festival in Theater Bellevue. Noorman ontving een buste van Annie M.G. Schmidt en een geldprijs van 3500 euro voor zijn lied ‘Ze Weten Wie Je Bent’ uit het theaterprogramma Love it. Het strijkarrangement werd geschreven door Vera van der Bie. 

‘Vanaf de eerste noten grijpt dit nummer je bij de strot. En het laat niet meer los’, schrijven juryleden Cor Bakker, Eva Bauknecht, Meral Polat, Sietse van Gorkom en voorzitter Jurrian van Dongen. ‘Met een handvol gedachten en indrukken brengt Flip Noorman ons in het oog van de storm in zijn hoofd.’ De muziek jaagt volgens de jury ‘de mentale kortsluiting’ op. ‘Het strijkarrangement van Vera van der Bie zet strepen en uitroeptekens onderweg.’

De Annie M.G. Schmidtprijs is een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival. Sinds 1992 reiken ze de prijs voor het beste Nederlandstalige theaterlied van het afgelopen jaar uit aan een tekstschrijver, componist en uitvoerend artiest. De prijs is vernoemd naar schrijver Annie M.G. Schmidt, die bij leven haar naam aan de prijs verbond. De buste is ontworpen door kunstenaar Frank Rosen.

Eerdere winnaars zijn onder meer Jan Beuving, Brigitte Kaandorp, Alex Klaasen, Jeroen van Merwijk, Theo Nijland, Maarten van Roozendaal, Kiki Schippers, Joost Spijkers, Wende en Yentl en de Boer. De andere vijf genomineerden van dit jaar waren Johan Goossens (Briefje), de Musketiers (Duistere Passagier)Jan Beuving en Tom Dicke (Jamal), Lisa Ostermann (Geef Me Iets) en Circus Treurdier, Peter van Rooijen en Arthur Wagenaar (Goddank).

Het lied van Noorman is volgens de jury onontkoombaar nu aan de hand. ‘De paranoia van de hoofdpersoon wordt onze paranoia. De auteur wrijft er maar weer eens in dat de grens tussen rede en waanzin dun is. Flip Noorman vecht met en tegen de wereld om hem heen. Zijn engagement is nooit gepolijst of afstandelijk – hij ploegt door de modder, zoekt de bodem op, in een compromisloze eigen stijl. “Ze weten wie je bent” is geen nummer waarna je schouderophalend kalm verder gaat met je leven. Daarom is het zo’n goed theaterlied.’

Foto: Jaap Reedijk