‘Zijn gemeenschapsverhalen ook in staat de specifieke gemeenschap te bekritiseren? Of mogen ze alleen gevierd worden?’ Eric de Vroedt, artistiek leider van Het Nationale Theater, stond in zijn Staat van het Theater stil bij de noodzaak en keerzijde van theater als ‘emancipatiemachine’. (meer…)
Met het vertrek van Annemie Vanackere naar Berlijn is het na elf edities tijd voor vernieuwing. De Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg wordt korter en krachtiger, zowel in naam als in aantal dagen. Teruggebracht tot De Keuze zal het festival in plaats van drie weken twaalf dagen gaan duren, dit jaar van 19 tot en met 30 september.
Ook het team is veranderd. Mark Yeoman, tevens artistiek directeur van het Noorderzon Performing Arts Festival in Groningen, heeft samen met jonge programmamakers Judith Blankenberg en Maaike van Langen deze editie van het festival samengesteld. Behalve theater, dans, mediakunst en debat (het vertrouwde Keuze Debat blijft bestaan) zal er ook meer aandacht worden besteed aan muziek. Onder de noemer Music Hall zal er dagelijks een concert in de hal van de Rotterdamse Schouwburg plaatsvinden. De stad Rotterdam heeft al deze veranderingen positief beoordeeld en heeft aangegeven het festival de komende vier jaar te blijven ondersteunen.
Het festival staat dit jaar in het teken van de grenzen van vrijheid en de keuzes die worden gemaakt om die vrijheid te verdedigen. Het festivalmotto is Imagine there’s no countries, naar het nummer van John Lennon. Een hoogtepunt uit het programma is de elf uur durende marathon van The Nature Theater of Oklahoma uit Amerika, waarin het gezelschap voor het eerst ter wereld alle vier delen van hun wereldhit Life and times achter elkaar speelt. Ook te zien is Ganesh versus the Third Reich van het Back to Back Theatre uit Australië en werk van Kris Verdonck, Edit Kaldor en Wunderbaum. Het volledige programma is te vinden op de website van De Keuze.
(Ganesh vs. de third reich Back to Back Theatre, foto: Jeff Busby)