Belangenorganisaties uit de culturele sector hebben een Fair Practice Code gepubliceerd, ‘een normatief kader voor duurzaam, eerlijk en transparant ondernemen en werken’. Het eerste exemplaar werd gisterenavond aangeboden aan demissionair minister Bussemaker in het Veem House for Performance in Amsterdam.

De Fair Practice Code moet een kader bieden om loon naar werk in de culturele en creatieve sector mogelijk te maken. Het is een praktische uitwerking van de ‘Arbeidsmarktagenda voor de culturele en creatieve sector’, waarvoor belangenorganisatie Kunsten ‘92 in 2016 van minister Bussemaker de opdracht kreeg en die dit najaar gereed zal zijn.

De gedragscode heeft vijf waarden als grondslag: Solidariteit, Transparantie, Duurzaamheid, Diversiteit en Vertrouwen. Daaronder vallen meer en minder concrete adviezen als ‘het zoveel mogelijk aanhouden van cao’s en honorariumrichtlijnen’ en ‘bij pitches en prijsvragenbeleid professionele arbeid voor alle deelnemers vergoeden’. Instituten worden gevraagd het label ook fysiek voor het publiek zichtbaar te maken, op bijvoorbeeld tickets of programmaboekjes.

Voorafgaand aan de presentatie benadrukten verschillende sprekers het belang van een code. Felix Rottenberg, voorzitter bestuur van de Amsterdamse Kunstraad en van componistenvereniging Nieuw Geneco, memoreerde het rapport van de SER uit 2016 waarin ‘een adembenemende onderbetaling van kunstenaars naar boven kwam’. Volgens Rottenberg is er na de grote bezuinigingen onder Halbe Zijlstra nauwelijks bezuinigd op aanbod, gebouwen of vaste staf. ‘De rekening is volledig neergelegd bij de kunstenaars, een smet op de sector!’ Hij riep op tot meer solidariteit.

De code draagt de nadrukkelijke ondertitel Versie 1.o. De initiatiefnemers willen de code verder ontwikkelen door middel van gesprekken met betrokkenen binnen de diverse deelsectoren en door reacties op te halen via het mailadres fairpracticecode@kunsten92.nl. Er is een website in de maak met reeds bestaande afspraken, best practices en verdienmodellen. Begin 2018 zal de definitieve Fair Practice Code gereed zijn.