Nog steeds weinig perspectief op de heropening van theaters. Om het vol te houden: vijf nieuwe tips voor livestreams en andersoortige thuiskijkmogelijkheden voor deze week. (meer…)
Nog steeds weinig perspectief op heropening van theaters. Om het vol te houden: deze week tien nieuwe tips voor livestreams en andersoortige thuiskijkmogelijkheden. Op zoek naar meer romantiek? We verzamelden ook specifieke tips voor Valentijn.
Our house is on fire (12+) van Nicole Beutler
In een gastregie bij het Zweedse dansgezelschap Norrdans liet Nicole Beutler zich inspireren door de woorden van de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg. Acht dansers zochten naar nieuwe manieren om haar boodschap echt te begrijpen en te versterken. De performance wordt nu uitgevoerd met een nieuwe Nederlandse cast.
11 februari, 20.00 uur, livestream vanuit Frascati in Amsterdam
Kaarten (tien euro) en meer info via Frascati
Festival Digital #3 van KOPERGIETERY
Is er nog plaats voor het ‘fysieke’ menselijke lichaam? In deze derde editie van Festival Digital onderzoekt het Gentse jeugdtheatergezelschap KOPERGIETERY de raakpunten tussen podiumkunsten, technologie en media. Op het programma staan livestreams voor alle leeftijden, maar ook een virtuele expo,’Cloud Dancing’ ‘Deliveroo-theater’ en ‘wandelmixtapes’.
11 t/m 14 februari, verschillende tijden
Kaarten (5 euro) via festival-digital.
De Futuristen van het NUT
Het Nieuw Utrechts Toneel en Studium Generale Utrecht starten een vierdelige programmareeks waarin theatermakers met wetenschappers de toekomst onderzoeken. Na een interview ‘met een toekomstige Nobelprijswinnaar’, presenteren acteurs, schrijvers en muzikanten een eenmalige dagverse voorstelling in regie van Greg Nottrot. Op de eerste editie komt de inspiratie van planoloog Prof. Dr. Maarten Hajer. Hij is directeur van de Urban Futures Studio van de Universiteit Utrecht en onderzoekt daar de toekomst van de stad.
Vanaf 12 februari, 20.00 uur, livestream vanuit TivoliVredenburg in Utrecht
Gratis te volgen op YouTube. Meer info bij het NUT.
Kroegverhalen van Toneelgroep Maastricht
Het verlangen naar collectieve ervaringen wordt met de dag groter. Toneelgroep Maastricht wil een alternatief bieden door op vier zaterdagavonden de deuren van een virtueel theatercafé te openen. Voor aanvang krijgt het publiek een kroegpakket met Limburgse dranken en lekkernijen thuis afgeleverd, dat tijdens de voorstelling genuttigd kan worden. Via ZOOM draagt gastheer Michel Sluysmans vervolgens de beste kroegverhalen van Simon Carmiggelt voor. Country-duo Polly & Bruce verzorgt de muziek. Ook het publiek zelf wordt uitgenodigd de mooiste kroegervaringen en -herinneringen met elkaar te delen.
Eerste editie (try-out) op 13 februari, 20.00 uur
Kaarten (20 euro voor 2 personen, inclusief kroegpakket) en meer info via Local7.
Monoloog van Gilad Nezer
Regisseur Hilde Tuinstra vroeg spelers uit de Liberaal Joodse Gemeente een verhaal of persoon uit de Thora te kiezen. Van daaruit werken ze toe naar een serie van zes monologen van 10 minuten, waarvan er iedere twee weken een online gaat. Dit weekend speelt Gilad Nezer, voorzanger in de Liberaal Joodse Gemeente en zanger bij het Nederlands Kamerkoor, zijn monoloog. Hij liet zich inspireren door het verhaal over Jakob uit Genesis.
13 februari, 19.30 uur, livestream vanuit CCAMSTEL in Amsterdam
Gratis kaarten en meer info via CC Amstel
Moving Portraits van Carina Klingsell & Theater Babel Rotterdam
De Zweedse circuskunstenaar Carina Klingsell maakte twee dansduetten waarin telkens een vaste speler van het inclusief theatergezelschap Babel samenwerkt met een Rotterdamse circuskunstenaar. Iedere performance vertrekt vanuit de individualiteit van elke speler, zijn unieke kenmerken, gewoontes en talenten. Het gezelschap speelt ook zijn vorige voorstelling Ik via de ander deze weken online, een intieme kennismaking met de spelers.
Vanaf 13 februari, 14.00 uur, livestream vanuit Theater Babel Rotterdam
Gratis kaarten en info via Babel.
Zonderlingen van Johannes Wirix-Speetjens
Net afgestudeerde maker neemt je mee op een reis naar schoonheid en liefde in Rome. De monoloog werd opgenomen onder de vlag ‘Trappelend Talent’, waarvoor acteur Bruno Vanden Broecke opkomend en getalenteerd jong werk selecteerde. Vanden Broecke coachte Wirix-Speetjens ook bij het maakproces, samen met Peter De Graef.
13 februari, livestream vanuit Cultuurcentrum de Herkbakker in het Belgische Eeklo.
Kaarten (5 euro) via het cultuurcentrum.
Romeinse tragedies van Internationaal Theater Amsterdam
Na onder meer Wie heeft mijn vader vermoord, De stille kracht, Kings of war en Weg met Eddy Bellegueule streamt ITA dit weekend zijn grootste productie ooit: Romeinse tragedies. Regisseur Ivo van Hove laat 35 personages uit ‘Coriolanus’, ‘Julius Caesar’ en ‘Antonius & Cleopatra’ elkaar de tent uitvechten in een actuele politieke arena. ‘Een magistrale krachttoer’, noemde het Parool de voorstelling na de première in 2008, ‘één van Van Hoves indrukwekkendste voorstellingen’. Romeinse tragedies werd voor het Nederlands Theater Festival geselecteerd en reist sindsdien de hele wereld over. Chris Nietvelt werd voor haar rol als Cleopatra bekroond met de Theo d’Or.
14 februari, 15.00 uur, livestream vanuit Internationaal Theater Amsterdam.
Kaarten (12,50 euro) en meer info via ITA.
On Stage met Romana Vrede
In het tv-programma On Stage gooit presentatrice Nadia Moussaid samen met een hoofdgast de deuren wijd open voor Nederlandse muzikanten en kunstenaars. In de tweede aflevering van de achtdelige VPRO-reeks is Romana Vrede te gast. De actrice speelt zelf een stuk uit haar nieuwste voorstelling Tijd Zal Ons Leren. En ze heeft gasten uitgenodigd die haar inspireren: ISH Dance Collective, schrijver en politicoloog Hélène Christelle Munganyende, muziektheatergezelschap Club Gewalt, theatermaker Vanja Rukavina en hiphopduo LIONSTORM.
14 februari, 19.20 uur op NPO 2, opgenomen in TivoliVredenburg in Utrecht.
Shadow’s Whispers van NDT 1
Twee wereldpremières vanuit Den Haag: From England with Love van Hofesh Shechter en Baby Don’t Hurt Me van Imre en Marne van Opstal. De makers delen volgens het Nederlands Dans Theater ‘een verankering in een intuïtieve benadering van ideeën en verhaallijnen’. From England with Love is een commentaar op het Groot–Brittannië van vandaag. Negen dansers voeren het uit op een combinatie van Engelse kerkmuziek en Shechters eigen partituren. Op muziek gecomponeerd door Amos Ben-Tal, belicht Baby don’t hurt me zeven dansers en hun eigen persoonlijke verhalen.
15, 16 en 17 februari, 20.00 uur, livestream vanuit het Zuiderstrandtheater in Den Haag
Kaart (15 euro) en meer info via NDT