Een onvergetelijk televisiemoment komt uit het programma Taxi, waarin Maarten Spanjer als taxichauffeur in gesprek gaat met passagiers. In 1995 heeft hij acteur Rijk de Gooyer in de auto, die op de A2 het raampje omlaag draait en zijn zojuist gewonnen Gouden Kalf met een vette grijns wegsmijt. Het past perfect in het beeld dat bestaat van de kwajongen De Gooyer. (meer…)
Fotograaf en voormalig balletdanser Rob van Woerkom exposeert een selectie van de studioportretten die hij de afgelopen veertig jaar van dansers maakte. De tentoonstelling Dancer is van 3 tot en met 7 mei te zien in Galerie Beelden Gesproken in Amsterdam.
Op de tentoonstelling zijn in totaal 26 foto’s te zien, voornamelijk studioportretten van dansers die bij Het Nationale Ballet dansten vanaf de jaren ’70 tot nu. Blikvanger is een portret van de wereldberoemde danser Roedolf Noerejev.
Rob van Woerkom danste zelf 16 jaar bij Het Nationale Ballet. Hij was te zien in choreografieën van onder anderen Balanchine, Petipa en de Nederlanders Toer van Schayk, Rudi van Dantzig en Hans van Manen. In die tijd ging hij al aan de slag met fotografie en ontwikkelde een grote fascinatie voor professionele balletdansers als onderwerp van foto’s.
Nog steeds kijkt hij met grote bewondering naar ze. Met zijn eigen jarenlange ervaring weet Van Woerkom wat voor toewijding en doorzettingsvermogen nodig is om de top te bereiken. ‘Heel weinig mensen hebben het juiste niveau aan techniek om bij Het Nationale Ballet te komen.’ Wat het voor hem nog extra bijzonder maakt is dat balletdansers, anders dan bijvoorbeeld musici, maar voor een relatief korte tijd (tot ongeveer 40 jaar) kunnen werken.
De foto ziet Van Woerkom als medium om zijn fascinatie vast te leggen. ‘Wanneer je de dansers ziet, zie je ook de weg die ze hebben afgelegd.’ Bij dansers ziet hij tevens een grote vaardigheid om te kunnen poseren met ‘een goed gevoel voor detail en een maximale overgave’. ‘Dansers begrijpen wat je bedoelt als je iets van ze vraagt’, zegt Van Woerkom. ‘Een danser kan zich op een manier laten fotograferen die andere mensen niet kunnen. Dansers zijn enorm met hun lichaam bezig en daarom zien ze er op foto’s goed uit.’
Hans Rooseboom, curator en conservator fotografie van het Rijksmuseum Amsterdam, opent de tentoonstelling op 3 mei rond 18.00 uur.
Foto: Rob van Woerkom