De nieuwe coronamaatregelen hebben dermate grote gevolgen dat 100 procent compensatie voor de culturele en creatieve sector noodzakelijk is. Dat schreef de Taskforce culturele en creatieve sector gisteravond in een dringende oproep aan het kabinet. (meer…)
Meer dan 70 procent van de zzp’ers in de culturele sector is redelijk tot zeer bezorgd over zijn of haar financiële situatie vanaf september. Dat blijkt uit een enquête onder meer dan 1500 respondenten, met name musici, makers en technici. De PvdA, SP en GroenLinks pleiten voor een apart steunfonds van 200 miljoen euro.
De enquête was een initiatief van musici Mattijs van de Woerd en Marjolein Niels, in samenwerking met het Platform voor Freelance Musici en GroenLinks. Bijna 61 procent van de respondenten geeft aan dat opdrachten tot en met december gecanceld zijn. Bijna 40 procent heeft te maken met annulering voor daarna. Gevraagd naar de noodzaak om werkzaamheden buiten de sector te vinden of uit te breiden, zegt 43 procent zich daartoe in grote mate genoodzaakt te voelen. In totaal wil 27 procent zich laten omscholen.
‘De survey laat zien wat wij voortdurend horen van collega’s: mensen staan met de rug tegen de muur’, reageren initiatiefnemers Mattijs van de Woerd en Marjolein Niels. ‘Het is 5 voor 12. Ze zijn onzeker over de toekomst. (…) Als op korte termijn geen zicht is op aanvullende maatregelen of volledige herstart van de werkzaamheden, overbruggen vele zzp’ers de crisis niet.’
Maandag debatteert de Tweede Kamer over de culturele sector in de coronacrisis. De PvdA, SP en GroenLinks pleiten voor een noodpakket van 1 miljard euro voor de culturele sector, waaronder een steunfonds van 200 miljoen voor freelancers en zelfstandigen. De cultuursector draait voor zo’n 60 procent op zzp’ers. Zo’n 30.000 zzp’ers kunnen nu geen aanspraak maken op steunmaatregelen.
‘Het onderzoek geeft een ontluisterend beeld van de kaalslag die dreigt in de culturele sector’, zegt Niels van den Berge, Tweede Kamerlid van GroenLinks. ‘Er is een stille ramp gaande. Er is te weinig oog voor de specifieke situatie van de grote hoeveelheid mensen zonder vast contract die zich inzet voor deze sector. Een adequaat noodpakket is nodig om kapitaalvernietiging en een braindrain te voorkomen.’
En de opleidingen? Zij opleiden voort?