De meeste culturele organisaties hebben de coronajaren met een positief financieel resultaat kunnen afsluiten. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Boekmanstichting in samenwerking met SiRM. De sector wist de pandemie te overleven door de coronasteunmaatregelen, hogere subsidies en bezuinigingen op de lasten. Achter de positieve resultaten liggen wel duidelijke verschillen. Gezelschappen komen veel beter uit de crisis dan podia. (meer…)
Een derde van de Nederlandse podia gaat failliet als er niet voor 1 juni overheidssteun komt. Dat melden de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies (VSCD) en het Vlakke Vloer Platform (VVP). Directeur VSCD, Gabbi Mesters: ‘We moeten voorkomen dat er onherstelbare, enorme gaten gaan vallen in ons gemeentelijke culturele leven en per direct zorgen voor liquiditeit voor de podia in ons land.’
33 procent van de podia noemt de situatie alarmerend en kan het nog slechts 12 weken volhouden. Zo blijkt uit een peiling die de brancheorganisaties voerden onder hun leden (127 theaters en concertgebouwen en 15 vlakke vloer theaters). ‘Tien jaar bezuinigingen heeft de sector financieel geraakt waardoor vele podia het benodigde vet op de botten missen om de huidige crisis het hoofd te bieden’, melden de organisaties.
De generieke steunmaatregelen die het kabinet eerder afkondigde zijn volgens de VSCD en VVP onvoldoende om de podia in nood te helpen. Ze pleiten met spoed voor extra steun vanuit het Rijk en de gemeenten, in de vorm van opschorting van de huur, het loslaten van prestatieafspraken bij subsidies en vervroegde bevoorschotting van subsidies.
De verenigingen dringen ook aan op een aanpassing van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Ze willen dat bij de omzetberekening de subsidie niet meegenomen wordt en dat de gederfde omzet niet vergeleken wordt met een gemiddelde maandomzet in 2019, aangezien de maanden maart tot juni piekmaanden zijn. Daarnaast achten ze een noodfonds noodzakelijk. Daaruit kunnen podia hun gebrek aan liquiditeit aanvullen en de noodzakelijke 1,5 meter aanpassingen aan hun gebouwen financieren.
De VSCD berekende op basis van sluiting tot 1 juni al een schade van 50 miljoen. De coronacrisis gaat volgens de vereniging echter effect hebben tot minimaal december van dit jaar, ‘waardoor de schade naar verwachting zeker nog zal verdubbelen tot verdrievoudigen’. De verenigingen roepen het Rijk en de VNG op ‘om op korte termijn tot een bestuurlijk akkoord te komen en alsnog boter bij de vis te doen voor de podia. Anders zijn de gevolgen niet te overzien’.