Jeroen van Merwijk (Bilthoven, 1955) heeft in zijn laatste levensjaar meer aandacht gekregen voor zijn podium-, schrijf- en schilderwerk dan in alle voorgaande jaren. Hij vond dat zowel eervol als schrijnend, zo was te lezen in zijn boekje Kanker voor Beginners, dat hij tijdens zijn ziekte schreef. (meer…)
Jeroen van Merwijk is bekroond met de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst. Dat liet de Edison Stichting vandaag weten via Twitter. De jury roemt de ongeneeslijk zieke cabaretier om zijn ‘uitgebreide, diverse oeuvre en altijd compromisloze visie’.
Van Merwijk (65) maakt vanaf midden jaren tachtig cabaretprogramma’s, zowel solo als onder meer met Harrie Jekkers. Daarnaast schrijft hij veel liederen voor collega’s als Adèle Bloemendaal, Hans Dorrestijn en Karin Bloemen.
Begin dit jaar maakte Van Merwijk bekend dat hij aan een ongeneeslijke vorm van darmkanker lijdt. Hij moest de tournee van zijn voorstelling Zullen we dit jaar gewoon een keertje overdoen? schrappen. Over hoe hij omgaat met zijn ziekte, schreef hij het boek Kanker voor beginners.
Zijn twee broers brachten de prijs naar hem toe in Frankrijk, waar Van Merwijk nu verblijft. Hij liet op Twitter weten sprakeloos te zijn.
Eerdere winnaars van de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst zijn Ramses Shaffy (2006), Herman van Veen (2010), Andre van Duin (2012) en Youp van ’t Hek (2014). De categorie Kleinkunst kwam in 2014 te vervallen, maar bij hoge uitzondering heeft de Edison Stichting nu toch een vijfde Oeuvreprijs Kleinkunst uitgereikt.
In 2006 ontving Van Merwijk – voor zijn lied ‘Dat vinden jongens leuk’ – al de Annie M.G. Schmidtprijs, de prijs voor het beste lied uit een theaterprogramma.
Gisteren in het nieuws dat #Jeroen van Merwijk# de edison oeuvreprijs in de categorie kleinkunst heeft gekregen. In van Merwijks beleving zou je zeggen, gelukkig niet postuum.
En ja Jeroen had de prijs al eerder verdiend. Maar de omstandigheden spelen altijd mee en daarom nog niet te laat.
Als ik me niet vergis kwam ik Jeroen begin jaren 80 regelmatig als bezoeker tegen in het Werftheater. Volgens mij had hij toen al het idee dat hij het podium op moest. Velen die we daar gezien hebben zijn daarna snel voor de kleinkunst of cabaret in de vergetelheid geraakt. Edoch Jeroen is gaan optreden en is een vaste waarde geworden in onze kleinkunst.
De doorbraak als tekstschrijver werd gedaan door Karin Bloemen. Haar van Jeroen opgenomen nummer apartheid is een skone zaak is immers een terechte cabaretklassieker,nu minder actueel,alhoewel.
Vervolgens werd er hard gewerkt ,presentatie kleinkunstradioprogramma’s en educatieve actuele humoristische tv programma’s. Schilderen is daarnaast eveneens een belangrijke bron waarin Jeroen zich uitleeft.
Inmiddels zijn we 13 cd’s en 1 dvd verder en waarschijnlijk wel meer dan 20 theatervoorstellingen. Dit heeft een grote hoeveelheid van scherpe, emotievolle, cynische,actuele ,polariserende, schurende en satirische liedjes en observaties opgeleverd.
Het is daarom zeker op zijn plaats dat Lucas van Merwijk en Herman Finkers het initiatief genomen hebben om met collega’s uit het cabaretvak de cd
“leve van Merwijk “ (#gianna tam) op te nemen en uit te geven. Ik kan iedereen aanbevelen deze cd aan te schaffen ,het is een prachtexemplaar. Het nummer
“ik geloof “ heeft in mijn ogen zelfs hitpotentie.
En natuurlijk geeft het beluisteren van de cd aanleiding nog eens door het repertoire van Jeroen zelf te gaan. En dan vallen nog meer schitterende nummers op die het verdienen ook door andere cabaretiers, kleinkunstenaars gezongen te worden.Mogelijk een idee voor de diverse cabaretopleidingen om hier iets mee te doen. En een AKF hommage zou ook niet misstaan.

◦