Zanger, entertainer en acteur Sven Ratzke ontvangt dit jaar de Johan Kaart Prijs voor zijn belangrijke bijdrage aan het Nederlands theateramusement. De Duits-Nederlandse theaterpersoonlijkheid speelt volgens de jury met theater- en genderconventies en presenteert zichzelf vol glamour, maar ook telkens met een vileine knipoog en een ruime dosis zelfspot.

‘Sven Ratzke is een ongeëvenaarde theaterpersoonlijkheid, die een unieke plek vervult in het theaterlandschap’, aldus het juryrapport. ‘Een vakman in alle aspecten: spel, zang en performance. Als publiek word je meegezogen in zijn energie en performance en met zijn volkomen eigen stijl weet hij te raken en te verbinden.’

Sven Ratzke vergaarde onder andere bekendheid met zijn show Starman, waar hij het werk van David Bowie op geheel eigen wijze vertolkte. Ook speelde hij in musicals als The Rocky Horror Picture Show, Hedwig and the Angry Inch en stond hij recentelijk in het theater met een eerbetoon aan Marlene Dietrich. Niet alleen in Nederland gooit Ratzke hoge ogen; ook in Duitsland, New York, Londen en Australië is hij een gevestigde naam.

De uitreiking van de Johan Kaart Prijs is op 1 juli in het Amsterdamse theater DeLaMar en zal worden omlijst door optredens van artiesten die een belangrijke rol in het leven van Ratzke hebben gespeeld. 

De Johan Kaart Prijs wordt sinds 1975 jaarlijks toegereikt aan een theaterpersoonlijkheid of groep theatermakers, die met hun werk een belangrijke bijdrage leveren aan het Nederlands theateramusement. Eerdere winnaars zijn onder anderen Simone Kleinsma, André van Duin en Brigitte Kaandorp.

Foto: Hanneke Wetzer – Venus & Mars van Sven Ratzke