De financiële schade door de coronacrisis is nu al enorm, en het einde is nog niet in zicht. Wat zijn de verhalen achter de cijfers? Theaterkrant gaat in gesprek met zzp’ers uit de theatersector. Waar doen ze het van? Hebben ze nog werk en inkomen? En hoe gaan zij om met de onzekerheid die de coronacrisis brengt? Deze keer: dramaturg en programmamaker Joost Segers. (meer…)
In zijn woonplaats Amsterdam is criticus, dramaturg en theaterdocent Guus Rekers overleden. Rekers was voornamelijk bekend als de dramaturg van het Publiekstheater, het Amsterdamse gezelschap dat hij samen met Hans Croiset leidde.
Rekers studeerde Nederlands en Theaterwetenschap – hij liep onder meer stage bij de Volksbühne in Berlijn en bij Grotowski in Polen – en werkte begin halverwege ’60 als producent voor de televisieserie Ja zuster, nee zuster. Tegelijkertijd schreef hij toneelrecensies voor De Groene Amsterdammer. Naar aanleiding van De Storm van De Nederlandse Comedie schreef hij begin oktober 1969 over het gezelschap: ‘Het wachten is op een harde knal, waarna we kunnen gaan peinzen hoe uit de resterende brokken iets nieuws te verzinnen is.’ Nog geen week later gooiden toneelschoolstudenten tomaten naar de voorstelling.
Door zijn optreden stond hij bekend als een van de inspiratoren van Aktie Tomaat, en bij Het Publiekstheater, waar hij vanaf de oprichting in 1973 bij betrokken was, werd hij door de toneelspelers gezien als strenge en kritische bewaker van de uitgangspunten van het gezelschap.Vooral de nieuw aangestelde, tweede artistiek leider Ton Lutz heeft het moeilijk met het ‘element van lastige oppositie’.
Na het opgaan van het Publiekstheater in Toneelgroep Amsterdam speelt Rekers nog een rol bij de Raad voor Cultuur en werkt hij als docent en coach, samen met zijn vrouw, filosofe Francine Zwaan. Guus Rekers is 76 jaar geworden.
foto: Nicolaas Porter