Theaters mogen vanaf woensdag weer open voor publiek. Dat kondigden premier Rutte en minister Kuipers van Volksgezondheid vanavond aan in de persconferentie. Voorwaarden zijn onder meer een sluitingstijd van 22.00 uur, een coronatoegangsbewijs en vaste zitplaatsen op 1,5 meter afstand. (meer…)
Inmiddels hebben ruim vijftig theaters uit het hele land zich aangemeld voor de actie Kapsalon Theater. Ze openen morgen hun deuren als kap-, massage- of nagelsalon. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) steunt de actie. ‘Het is goed dat er op deze manier aandacht wordt gevraagd voor het feit dat de cultuursector nog altijd onterecht op slot zit.’
Onder meer Theater Orpheus in Apeldoorn, Theater Walhalla in Rotterdam, De Kleine Komedie in Amsterdam, de Deventer Schouwburg, De Avenue in Breda, het Parktheater in Eindhoven, Theater Mimik in Deventer en NatLab in Eindhoven doen mee. Er is een website gelanceerd met een overzicht van alle deelnemers.
Het is tijd voor actie, schrijft de VSCD. De branchevereniging benadrukt nogmaals dat theaters de afgelopen jaren bewezen hebben veilig te kunnen openen. Men kan op 1,5 meter afstand blijven, mondkapjes dragen en op vaccinatie, infectie of testresultaat controleren. ‘Dat het kabinet al deze bescherming bij podia nu negeert, maar wel toepast op winkelbezoek of sportbeoefening, is niet geloofwaardig. Dit vreet aan het draagvlak voor beperkingen.’
Uiterlijk morgen presenteren de theaters samen met andere culturele sectoren een eigen heropeningsplan. Die routekaart koppelt besmettingsrisico’s aan ‘daarbij passende’ beperkingen en steunmaatregelen.
Eerder liet de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties in een reactie aan NU.nl weten zich afzijdig te houden van protestacties.
“De afgelopen twee jaar hebben onze theaters en podia bewezen zich aan de regels te houden en daarmee een veilige plek te zijn. Daarom zullen we ons ook niet tegen de regels gaan verzetten.”
Waarom wordt de herziening van het standpunt hierboven niet genoemd en of behandeld?
Bron: https://www.nu.nl/cultuur-overig/6178242/de-cultuursector-komt-voorzichtig-in-actie-het-slaat-echt-nergens-meer-op.html
Ik kreeg zojuist een telefoontje van mijn gemeente dat er door het veiligheidsberaad is afgesproken landelijk te gaan handhaven op deze actie/protest. Zijn er meer deelnemers die onderdruk gezet worden om de actie terug te trekken?
Klopt, Kees. In Utrecht en Amsterdam worden de instanties ook gebeld door de gemeente en door de handhavers. Er wordt gedreigd met boetes en stopzetting, net als zaterdag in de horeca.
De kern van actievoeren tegen overheidsbeleid lijkt me dat het risico bestaat op repercussies: een boete en/of voortijdige sluiting. Dat kan toch geen verrassing zijn? Laat staan reden om de actie op voorhand af te blazen? Wat is het je dan waard om het beleid ter discussie te stellen: letterlijk niets?