Minister Bussemaker van Cultuur heeft de invulling van het extra budget voor talentontwikkeling grotendeels aangepast aan de wensen van de sector. In een brief aan de Tweede Kamer van 23 oktober schrijft ze vijf miljoen euro te willen verdelen over de cultuurfondsen voor ontwikkeling op maat. Het plan voor vijf landelijke coaches en onderbrenging van […]
De Nederlandse Opera (DNO) besteedt ruimschoots aandacht aan de ontwikkeling van jong operatalent. Het gezelschap neemt een coördinerende rol op het gebied van talentontwikkeling op zich, door in 2014 samen te werken met conservatoria, de Dutch National Opera Academy, de Nationale Reisopera, Opera Zuid, Vocaallab en het Internationaal Vocalisten Concours ’s-Hertogenbosch.
Net als andere BIS-instellingen heeft DNO van het ministerie van OCW de opdracht gekregen om zich op talentontwikkeling te richten. Om hieraan te voldoen heeft het gezelschap in juni 2013 Peter van der Leeuw aangesteld als coördinator talentontwikkeling. Dit resulteerde in 2013 tot de deelname van achtenvijftig operatalenten aan de activiteiten van het talentontwikkelingsprogramma van DNO.
Met ingang van 2014 initieert DNO per kalenderjaar twee producties met jong talent. De eerste productie Kopernikus van Claude Vivier gaat op 15 april in première in het gemeentehuis van Amsterdam. Hiervoor werkt DNO samen met Vocaallab (muzikaal leider Romain Bischoff), de Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie en Meesteropleiding Coupeur. De zangers zijn gecast door middel van internationaal uitgezette audities. De regie is in handen van Marcel Sijm en het ontwerpteam bestaat uit jonge talenten.
Ook organiseert DNO door het jaar heen verschillende workshops en masterclasses die inhoudelijk zijn gerelateerd aan de reguliere programmering. Tevens presenteren tweeënveertig conservatoriumstudenten op 8 februari het grootschalige participatieproject Boom! Amsterdam is een opera in eenentwintig winkels aan de Bos en Lommerweg in Amsterdam.
DNO is in 2012 lid geworden van het European Network of Opera Academies (ENOA), een langjarige samenwerking van opleidingsinstituten, festivals en operagezelschappen uit verschillende Europese landen. Het project wordt gecoördineerd door het muziekfestival van Aix-en-Provence en ondersteund door het cultuurprogramma van de Europese Commissie.
DNO ontvangt van Stichting Ammodo drie jaar lang een financiële bijdrage voor zijn talentontwikkelingsprogramma.
Foto: Het Muziektheater