Korthals Stuurman Theaterbureau gaat vanaf deze zomer verder onder de nieuwe naam Kobra Theaterproducties. Kobra staat voor Majlis Korthals en Hanneke Braam, die vanaf deze zomer samen aan het roer staan van het theaterbureau.
(meer…)
De Metselarij wordt per 2022 een zelfstandige stichting. Het ontwikkeltraject voor startende zakelijk leiders is oprichter Festival Cement ontgroeid.
Eind 2015 richtte toenmalig zakelijk leider Andrea van Wingerden bij Festival Cement De Metselarij op. Waar ze voor startende makers veel ontwikkelplekken en -programma’s zag, was er voor de zakelijke evenknie toen vrijwel niets. Van Wingerden zette samen met een eerste groep deelnemers een ontwikkeltraject van drie jaar op, met maandelijkse intervisiemomenten, trainingen of bijeenkomsten met gastdocenten.
Vooral het overleg met generatie- en leeftijdsgenoten bleek van grote waarde, zegt Janneke Defesche die in de eerste lichting van De Metselarij zat en inmiddels Van Wingerden is opgevolgd als zakelijk leider bij Cement. ‘Zakelijk leiders en productieleiders zijn vaak zelfstandigen, die niet vanuit een organisatie een senior boven zich hebben staan. Ze moeten daardoor heel veel zelf uitzoeken. Dan is het super fijn als ze zich kunnen spiegelen aan anderen.’
Vanaf 2022 worden de banden met Cement grotendeels verbroken. ‘Het is ons ontgroeid’, verklaart Defesche die vooral ‘heel erg trots’ is dat een initiatief van het festival na zes jaar tijd zo groot geworden is. In plaats van het pand van Cement in Den Bosch als vaste bijeenkomstplek, wordt De Metselarij ‘een nomadisch en landelijk netwerk, dat gaat waar de deelnemers gaan, continu op bezoek bij instellingen of andere inspirerende plekken’.
De stichting krijgt een bindend adviesorgaan waarin ‘Metselaars’ uit alle lichtingen vertegenwoordigd zijn en een bestuur met onafhankelijke leden en oud ‘Metselaars’, waaronder ook Defesche.
Financiële middelen haalt de nieuwe stichting onder meer bij het Gieskes Strijbis Fonds. Vanaf 2022 ontvangt De Metselarij voor drie jaar een ontwikkelsubsidie voor het innoveren van het leeraanbod en verdere professionalisering. Werktuig PPO (fonds voor Permanente Professionele Ontwikkeling) heeft De Metselarij aangemerkt als ‘leernetwerk’, waardoor deelnemers subsidie krijgen. Ook vraagt De Metselarij een bijdrage van de werkgevers of opdrachtgevers van leden en vinden er veel barterdeals en sponsoring plaats.
Vanaf 2022 gaat De Metselarij ook uitbreiden. Naast een nieuwe groep zakelijk leiders/producenten, start in januari een groep jonge programmamakers. Later wil de vereniging trajecten starten met andere groepen, zoals marketeers/publiekswerkers.
Meer info en aanmelden nog even via de website van Cement.