De cast van Leedvermaak gaat vanmiddag niet op. Als gevolg van de coronamaatregelen is de voorstelling van Het Nationale Theater uitgesteld. In plaats van recensies te publiceren, laat Theaterkrant dagelijks een theatermaker aan het woord die in deze periode in première zou gaan. (meer…)
Waar moeten we het over hebben? Wat moet de theatersector zien, bediscussiëren en beleven? Aan de hand van deze vragen stelden Gloria Wekker, Eric de Vroedt en Philipp Blom het programma samen van het nieuwe symposium voor de podiumkunsten SPOT-LIVE, aanstaande maandag in de schouwburg van Theater Rotterdam.
SPOT-LIVE, opvolger van het Congres Podiumkunsten, is vooral een cultuurbrede inspiratiedag geworden, waarin vooraanstaande makers, denkers en activisten hun visie delen over wat er nu toe doet.
Voor Gloria Wekker, emeritus Hoogleraar gender en etniciteit, is de kunst van het samenleven de opgave van deze tijd. Op het symposium gaat ze erover in gesprek met journaliste en televisiepresentatrice Aldith Hunkar, neemt ze het publiek mee op pad door Rotterdam en bedacht ze ‘De grote irritatieshow’, waarin Sylvana Simons, Romana Vrede en Fenneke Wekker hun grootste frustraties delen.
Regisseur Eric de Vroedt wil maandag stilstaan bij zijn ideaal van ‘het theater als een gemeenschapshuis’, een plek waar alle mensen samen kunnen komen en bruggen gebouwd kunnen worden. Ter inspiratie nodigde hij ‘stadsmaker’ Floor Ziegler, filosoof en schrijver Henk Oosterling en directeur van Neutelings en Riedijk Architecten Carl Meeusen uit. Aan Marjolijn van Heemstra vroeg hij om haar voorstelling Stadsastronaut te komen spelen, omdat die ‘op zo’n eenvoudige wijze zoveel urgente thema’s van nu met elkaar verbindt en heel concreet een poging doet een kloof te overbruggen’.
Historicus, romanschrijver en journalist Philipp Blom wil de sector wakker schudden over de onmetelijk grote gevolgen van klimaatverandering en digitalisering. ‘Onze manier van leven staat misschien wel op het spel.’ Naast gesprekken met de zaal en met Tim de Wilde van het Sociaal Cultureel Planbureau en professor in de Sociale Psychologie Paul van Lange, brengt hij het spel Terra Nova Minimaatschappij mee, waarbij de speler zelf aan het roer staat van een nieuwe wereld.
SPOT-LIVE 2019, 27 mei, 9.30 uur, Theater Rotterdam Schouwburg. Aanmelden (via de website) is nog mogelijk. Kaarten: 295,00 euro (excl 21% btw, 225,00 euro voor leden VSCD/NAPK)
Klinkt als een interessant programma. Maar met deze prijzen helaas wel een programma voor de happy few!