Choreografen Wies Bloemen en Ed Wubbe krijgen begin oktober tijdens De Nederlandse Dansdagen een Dansspeld uitgereikt. Met de Dansspeld eert De Nederlandse Dansdagen dansmakers die decennialang kennis, wijsheid en ervaring hebben overgedragen en daarbij waardevolle bijdragen hebben geleverd aan het Nederlandse danserfgoed.

Zowel Bloemen als Wubbe zetten deze periode een punt achter een langdurig artistiek leiderschap. Bloemen is recent vertrokken bij Danstheater AYA, het gezelschap dat ze in 1990 oprichtte. En Wubbe stopt in december als artistiek leider bij Scapino Ballet Rotterdam.

Onder leiding van Ed Wubbe groeide Scapino volgens de jury uit tot een ‘toonaangevend instituut in de Nederlandse danswereld’. De jury noemt hem een bruggenbouwer en roemt ‘zijn indrukwekkende artistieke prestaties, steun voor jong talent, en baanbrekende choreografieën’. Hij ontvangt de Dansspeld op 5 oktober bij de voorstelling Meesterwerken tijdens De Nederlandse Dansdagen.

Een dag later krijgt Wies Bloemen de speld uitgereikt bij haar afscheidsvoorstelling Hoop. Bloemen liep volgens de jury ‘ver vooruit op haar tijd en heeft door de decennialange overdracht van kennis en ervaring een belangrijke basis gelegd voor de ontwikkeling van dans voor een jong publiek als volwaardig genre’. Ze speelde bovendien ‘een voortrekkersrol in de samenwerking tussen jeugddansgezelschappen’.

De Dansspeld wordt sinds 2021 jaarlijks uitgereikt en ging eerder al naar Toer van Schayk, Ton Wiggers en Nita Liem. Tijdens De Nederlandse Dansdagen, die dit jaar plaatsvinden van 4 tot en met 10 oktober, worden behalve de Dansspelden ook de Zwanen uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse dansprijzen.

Foto Hoop van Danstheater AYA: Amanda Harput