Ook in Rotterdam gaat De Parade dit jaar niet door. De Gemeente heeft gisteren aangegeven geen vergunning te kunnen verstrekken op basis van de huidige coronamaatregelen. Eerder deze maand wees de gemeente Amsterdam de vergunning voor het rondreizend theaterfestival af. (meer…)
De Nederlandse première van de locatievoorstelling Q61 Cemetery van choreograaf Ann Van den Broek op festival Karavaan is gisteravond op het laatste moment afgelast op advies van de politie. Q61 Cemetery zou op de Algemene Begraafplaats in Alkmaar worden uitgevoerd, maar de politie kon de veiligheid van de medewerkers na een aantal serieuze dreigementen onvoldoende garanderen.
Q61 is een voorstelling over verlies, verdriet en rouw en werd in 2011 voor het theater gecreëerd. Al tijdens het maakproces van Q61 voelde Ann Van den Broek het verlangen om de voorstelling aan te passen voor vertoning op begraafplaatsen. Vorig jaar augustus ging de voorstelling Q61 Cemetery in Antwerpen in première en was zij te zien op verschillende begraafplaatsen in België.
Op de website van festival Karavaan motiveert de choreografe haar keuze voor de begraafplaats als locatie als volgt: ‘In de westerse cultuur is de dood een taboe geworden. Dat is jammer, want een kerkhof is een monument waar zoveel herinneringen opgeslagen liggen. Het zou mooi zijn als men een kerkhof meer gaat gebruiken als een park, net zoals er in Mexico op Allerzielen wordt gefeest. Hier hebben mensen snel angst om oneerbiedig te zijn, maar wij proberen het gemis net te accepteren als deel van het leven.’
In de lokale en landelijke pers verschenen vrijdag berichten waarin de voorstelling werd omschreven als een ‘kerkhofshow’ waarin ‘op graven zou worden gedanst’. Van beide is geen sprake bij Q61 Cemetery; toch werd dat laatste als veelgehoord argument gebruikt in de protesten tegen de uitvoering, zeggen verschillende bronnen.
Vrijdagmiddag diende een kort geding voor de rechtbank in Alkmaar dat was aangespannen door een man wiens vrouw op de Algemene Begraafplaats is begraven. In een spoedprocedure tegen de gemeente probeerde hij de uitvoering van de voorstelling te verhinderen. De rechter oordeelde dat er tijdens de voorstelling met voldoende respect wordt omgegaan met de locatie.
Gedurende de dag werd er voor het kerkhof geprotesteerd door een groep mensen. Ook waren er scheldpartijen en werden verschillende serieuze dreigementen geuit aan medewerkers op het kerkhof. Er werden spullen van de groep vernield. Volgens de NOS heeft de politie drie aanhoudingen verricht.
Nadat de voorstelling was afgelast organiseerde festival Karavaan een gesprek met choreografe Ann Van den Broek en haar dansers en festivalleiding Dennis Meyer en Ilse van Dijk voor de toegestroomde bezoekers. Veel bezoekers uitten hun frustratie dat de voorstelling onder druk van dreigementen werd afgelast. De politie surveilleerde gedurende de avond bij de begraafplaats en bij het festivalterrein.
Q61 Cemetery zou vier aaneengesloten avonden uitgevoerd worden. De overige drie geplande voorstellingen in Alkmaar gaan hoogstwaarschijnlijk ook niet door.
Foto: Sanne Peper
Van een voorstelling waarin ik een aantal jaren geleden speelde op de Noorder Begraafplaats in Amsterdam Noord in het kader van het Over het IJ festival moest ook een aantal voorstellingen afgelast worden na uiterst tendentieuze berichtgeving door AT 5