Ook de komende drie jaar blijft het BNG Cultuurfonds jong cultureel talent ondersteunen. De vijf BNG Bank prijzen die nu bestaan op het gebied van theater, dans, muziek, circus en literatuur zullen ook in 2023, 2024 en 2025 worden uitgereikt. (meer…)
Voorafgegaan door een aantrekkelijke mix van scènes uit het repertoire van het Nationale Toneel, presenteerde artistiek leider Theu Boermans afgelopen zaterdag de nieuwe plannen voor het Amsterdamse Compagnietheater, voorheen de thuisbasis van Boermans’ gezelschap de Theatercompagnie.
In die plannen profileert het Compagnietheater zich als ‘huis voor jong podiumtalent’. Als de plaats waar nieuwe ontwikkelingen en experiment in het theater, dans en andere disciplines zoals film en kleinkunst een kans krijgen en waar jonge acteurs, dansers en makers debuteren en zich verder ontwikkelen.
Volgens het beleidsplan hebben door de laatste bezuinigingsgolf veel gezelschappen minder of geen structurele subsidie, worden voorwaarden voor projectsubsidies strikter en neemt de werkgelegenheid af. De productiehuizen, die voorheen als opstap naar de gezelschappen functioneerden, zijn grotendeels wegbezuinigd. Hierdoor dreigt een gat te vallen tussen het meer gearriveerde segment en de groep die nog niet over podiumervaring beschikt. Voor jonge mensen in de eerste fase van hun beroepscarrière is het beschikken over een podium en over ondersteuning essentieel om de overbrugging te maken naar de zalen van de theaters.
‘Er dreigt een verloren generatie te ontstaan,’ zei Boermans in zijn toelichting. Het risico bestaat dat alle door de opleidingen en studenten gedane inspanningen en investeringen verspilde moeite waren. Het Compagnietheater wil hun de kans geven ‘meters te maken’ en daardoor hun artistieke ontwikkeling ondersteunen. Het plan sluit naadloos aan bij de plannen van de nieuwe Theateralliantie in Amsterdam, (Toneelgroep Amsterdam, Frascati, Likeminds e.a.) die zich met name richt op jonge makers die al enige naam hebben opgebouwd.
Het Compagnietheater heeft drie inhoudelijke partners in talentontwikkeling: het ITs Festival Amsterdam, het Nationale Toneel met NT Jong en De Rozen, centrum voor theatereducatie en participatie in Amsterdam (voorheen het Rozentheater). Het Compagnietheater wil vanaf editie 2013 de eindexamenvoorstellingen van het ITs direct na de zomer opnieuw programmeren in het Compagnietheater waardoor ze de kans krijgen op een tweede leven in het navolgende theaterseizoen. Voor de financiering van deze nieuwe activiteit gaat het theater een beroep doen op programmeersubsidies.
Het aantreden in 2011 van Theu Boermans als artistiek directeur van het Nationale Toneel biedt eveneens uitgelezen kansen voor samenwerking: het Compagnietheater als vitrine van het NT in Amsterdam. Voor het NT is aantrekkelijk dat er naast Den Haag ook in Amsterdam een plaats komt waar voorstellingen gedurende een langere periode kunnen staan.
Het Compagnietheater wil jonge makers en collectieven die een plan voor een productie hebben artistiek en technisch ondersteunen vanuit Het Derde Bedrijf, de voortzetting van de Theatercompagnie. Het Rozentheater gaat door als Centrum voor theatereducatie en participatie De Rozen, met als missie zoveel mogelijk jongeren actief te betrekken bij de podiumkunsten om zo ook in de toekomst publiek te genereren. De Rozen zal vanaf 2013 domicilie kiezen in het Compagnietheater. In het Compagnietheater zullen het jaarlijkse Rozentuinfestival en de acht voorrondes ervan worden geprogrammeerd. Dit is een professioneel podium en talentontwikkelingsprogramma voor jonge talenten op middelbare scholen. Het Compagnietheater zal ook de voorstellingen van NT Jong opnemen in zijn programmering.
Het Compagnietheater, geleid door Boermans en door Jacqueline van Benthum als zakelijk directeur, beschikt over drie zalen en kantoren. Om de plannen serieus van de grond te krijgen dient het gebouw eerst grondig te worden gerenoveerd, waarover afspraken zijn gemaakt met de eigenaar.