De Amerikaanse stand-upcomedian Don Rickles is in zijn huis in Los Angelas overleden. Dat meldt zijn woordvoerder Paul Shefrin. De komiek – die nog meer geroemd werd om het beledigen van zijn publiek, dan om zijn grappen – is 90 jaar geworden. Meer dan vijftig jaar was Donald Jay ‘Don’ Rickles (New York, 1926) te zien in nachtclubs, concerthallen […]
Het Canadese Cirque du Soleil wordt grotendeels overgenomen door investeringsmaatschappij TPG uit de Verenigde Staten en investeringsbedrijf Fosun uit China. Ook het Canadese La Caisse de Dépôt et Placement du Québec uit Canada krijgt een klein aandeel in het bedrijf. De oprichter van het Canadese circus, Guy Laliberté, behoudt een aandeel van tien procent en tevens de artistieke leiding van het circus. De precieze financiële details zijn niet bekend, maar de overname wordt geschat op 1,5 miljard dollar (1,4 miljard euro).
Fosun en TPG willen werken aan de uitbreiding van Cirque du Soleil in Azië. Ondanks de verdere globalisering van Cirque du Soleil blijven Quebéc en Montréal de hoofdkwartieren van het artistieke team en worden hier de belangrijke beslissingen genomen. Ook zal Cirque du Soleil blijven investeren in het culturele landschap van de twee Canadese steden en blijft het onderzoeksprogramma C:lab behouden.
TPG bouwde onder meer merken op als Ducati, Neiman Marcus en Fender en investeerde in entertainmentbedrijven zoals STX Entertainment en Univision. Fosun International Limited, opgericht in 1992 in Shanghai, heeft een financiële, industriële en sinds 2014 lifestyle-bedrijfstak, waaronder Cirque du Soleil zal vallen. Het is een van de grootste private mondiale investeringsbedrijven van China.
Jaarlijks bezoeken ruim elf miljoen mensen Cirque du Soleil. Daarmee wordt het circus volgens Laliberté, die het circus in 1984 oprichtte, beter bezocht dan alle shows op Broadway bij elkaar opgeteld. In 2015 speelt het circus gelijktijdig wereldwijd achttien verschillende producties in 48 verschillende landen, waaronder Nederland.
Foto: Guy Laliberté